Nobelovac kojeg je svet zavoleo: Razmišljajte o sreći na pravi način

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nobelovac kojeg je svet zavoleo: Razmišljajte o sreći na pravi način

  Da li ste i koliko srećni? Psiholog Daniel Kahneman, kaže da je odgovor na ovo pitanje komplikovaniji nego što mislite. Razmišljanje o sreći vodi u brojne mentalne zamke koje zbunjuju stručnjake koliko i laike. U svom govoru na TED konferenciji Kahleman je pokušao da slušaoce navede da sreću posmatraju iz drugačijeg ugla.

  Daniel Kahneman se smatra najuticajnijim psihologom današnjice. Dobio je Nobelovu nagradu za ekonomiju 2002. zahvaljujući radu na integrisanju ekonomskih analiza sa kognitivnom psihologijom prevashodno se baveći donošenjem odluka u uslovima nesigurnosti. Pored toga posvećen je i istraživanju ekonomije sreće.

  „Među istraživačima postoji ogromno interesovanje za sreću. Mnogo se podučava o sreći. Svi bi želeli da učine da ljudi budu srećniji. Ali uprkos ovoj poplavi radova, postoji nekoliko mentalnih zamki koje na neki način onemogućavaju ispravno razmišljanje o sreći”, u svom TED predavanju kaže Kahneman.

  Ono što ljude zbunjuje je to što postoje dva ’ja’. Postoji ’ja’ koje živi u sadašnjosti i poznaje sadašnjost. I tu je "ja koje se seća", koje vodi evidenciju, održava priču našeg života.

  Pokušavajući ovo da objasni plastično, on daje primer čoveka koji uživa 20 minuta slušajući muziku i na samom kraju izvođenja začuje užasano škripanje, koje je pokvarilo ceo doživljaj slušaoca. „Ali to nije istina“, kaže Kahneman, “ono što je pokvarilo jeste sećanje na doživljaj. On je to iskusio. 20 minuta je slušao veličanstvenu muziku“.

  Pogledajte celo predavanje duhovitog nobelovca Kahnemana milionske gledanosti koje će vam pomoći da razumete svoju sreću. Video je preveden i na srpski.

   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE