Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta imaju zajedničko BiH i Danska?

    Samo Bosna i Hercegovina i Danska imaju jedinstvenu stopu poreza na dodatu vrednost i jedino građani ove dve zemlje u Evropi nemaju sniženu stopu na najosetljivije proizvode.

    BiH je i jedina zemlja u grupi zemalja CEFTA u neposrednom okruženju gde se ista stopa PDV primenjuje na hleb, lekove, jahte, helikoptere, luksuzne automobile i slično.

    Jedinstvena stopa u Danskoj može se opravdati činjenicom da ta zemlja ima najrazvijenije socijalne programe i visok ekonomski standard stanovništva.

    Imajući u vidu velika raslojavanja društva na bogate i siromašne, nejasno je zašto vlasti u Sarajevu još ne razmatraju uvođenje snižene stope PDV na osnovne životne namirnice, lekove, sirovine za poljoprivredu, udžbenike i druge proizvode.

    To bi najugroženijim kategorijama stanovništva pomogle da lakše podnesu ekonomsku krizu, kaže potpredsednik Privredne komore FBiH, Jago Lasić, za portal Indikator.ba.

    Lasić podseća da je prvi razlog za snižene stope zaštita domaće proizvodnje i podizanje konkurentnosti domaćeg proizvoda kroz kombinaciju carinske i poreske politike, a drugi razlog je zaštita najugroženijih kategorija stanovništva. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE