Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fitch snizio kreditne izglede Rusije na negativne

    Američka bonitetska agencija Fitch smanjila je izglede kreditnog rejtinga Rusije sa stabilnih na negativne, navedeno je u saopštenju te kuće.

    Sinoć je druga agencija za procenu kreditnog rejtinga Standard and Poor's takodje smanjila na "negativne" izglede Rusije zbog rizika vezanih za zapadne sankcije prema Moskvi posle njenog prisajedinjenja Krima.

    Promena izgleda znači da bi agencija uskoro mogla da snizi kreditnu ocenu Rusije koja je sada BBB, što odgovara zemlji sa srednjim kvalitetom rejtinga, ali koja može na odgovarajući način da ispunjava svoje obaveze.

    "S obzirom da bi američke i evropske banke i investitori mogli da budu nespremni da daju zajmove Rusiji u sadašnjim okolnostima, ruska privreda bi mogla dalje da se uspori a privatni sektor da ima potrebu za javnom pomoći", navela je agencija.

    Agencija je navela da je direktan uticaj najavljenih sankcija prema Rusiji minimalan, ali da će uključenje Krima u Rusku Federaciju verovatno dovesti do toga da EU i SAD prošire sankcije kao odgovor na to.

    "U najgorem scenariju, SAD bi mogle da zabrane stranim finansijskim institucijama da posluju sa ruskim bankama i firmama", navela je agencija.

    Fitch je takodje smanjio svoju procenu privrednog rasta Rusije na manje od jedan odsto za 2014. i na dva odsto za 2015. godinu, podsetivši da je rast zemlje već usporen 2013. godine i iznosio je 1,3 odsto.

    SAD i EU su najavili da žele da pooštre sankcije Rusiji čiji je donji dom parlamenta juče ratifikovao ugovor o pripajanju Krima Ruskoj Federaciji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE