Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sve manje velikih računa u prodavnicama

    Svaki peti potrošač u Srbiji odustao je od velikih kupovina, a čak 80 odsto građana u takve nabavke ide samo jednom mesečno. Meso na trpezi čak četvrtine kupaca prava je retkost, a broj onih koji pazare isključivo proizvode na akcijskim sniženjima, iz dana u dan sve je veći, pišu Večernje novosti.

    Ovakvi zabrinjavajući podaci koje ne kriju trgovci, naučili su ih da puni rafovi i poneka povoljna cena nisu dovoljni da se napune – kase. Hronična besparica tera prometnike da menjaju koncept prodaje u maloprodajnim lancima na svim nivoima. A privlačenju kupaca koriste iskustva kolega iz okruženja i Evrope.

    Ako se smanjuje efektivna tražnja, ne mogu da opstanu cene na postojećem nivou, zato se pribegava raznim akcijama i popustima. Evidentno je da se beleži pad lične potrošnje, kao posledica pada kupovne moći stanovništva, ali i neizvesnosti i pojačane nervoze oko gubitka radnog mesta ili smanjenja zarada – ističu u Institutu za tržišna istraživanja. U takim uslovima prodati robu danas pravo je umeće. Kao i u svetskim marketima, i kod nas je danas najnormalnije da uz neki artikal, posebno u veletrgovinama, kupac dobije drugi proizvod besplatno. To je najčešće kod kupovine sredstava za higijenu, raznih napitaka, namaza, grickalica. Stalno se organizuju akcijska sniženja robe široke potrošnje, brojne akcije, redovne mesečne, vikend, praznične, ali i tematske.

    “U trgovinama Mercatora i Rode smenjuju se akcije, koje se međusobno nadopunjuju, a kojima pokrivamo širok spektar proizvoda od osnovnih životnih namirnica do najsavremenijih proizvoda tehnike” – kažu za „Novosti“ u Mercatoru S.

    „Trka“ za kupcima je samo dokaz da više ne postoji jednostrano tumačenje ekonomije i da neko samo podigne cene, jer mu se tako može, ne vodeći računa o standardu ljudi, na kraju mu se to vrati kao bumerang u vidu drastičnog pada prometa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE