Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hoće li nam odobriti direktne letove ka SAD?

    Američki vazduhoplovni inspektori započeli su posetu Beogradu tokom koje će utvrditi da li Srbija ispunjava uslove za dobijanje katogorije jedan Američke federalne vazduhoplovne administracije (FAA) odnosno dozvolu za direktne letove za SAD.

    Inspektori FAA će održati prvi sastanak sa predstavnicima Direktorata, koji će u petak imati informacije o rezultatima kontrole američkih stručnjaka, rekla je predstavnica Direktorata Katarina Andrić-Milosavljević.

    U Direktoratu ističu da su potpuno spremni za dobijanje FAA kategorije jedan i da su svi uslovi za to ispunjeni.

    Mogućnost da srpske kompanije lete u SAD, Srbija je izgubila 2004. godine zbog nedostataka u regulativi, organizaciji vazduhoplovnih vlasti i tadašnje neusklađenosti srpskih vazduhoplovnih standarda i procedura sa američkim.

    Prema rečima pomoćnika ministra za vazdušni saobraćaj Milutina Popovića, američki inspektori će tokom sedmodnevnog boravka u Srbiji posetiti Direktorat za civilno vazduhoplovstvo i beogradski aerodrom Nikola Tesla i imati razgovore sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja.

    On je rekao da će dobijanje kategorije FAA za državu Srbiju otvoriti mogućnost nacionalnoj aviokompaniji i stranim avio-prevoznicima da uspostave iz Beograda direktne letove ka SAD i Kanadi.

    Inspektori iz SAD je u februaru prošle godine obavio preliminarnu procenu i tada je iskazan veoma visok stepen usklađenosti vazduhoplovnih propisa sa međunarodnim (ICAO) standardima i sa posebnim američkim propisima, ali su uočeni i izvesni nedostaci zbog čega je srpskom Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo naloženo da ih ispravi i da nakon toga pozove inspektore na konačnu proveru.

    Jedna od najvažnijih prepreka koju su Amerikanci izneli je nedostatak nezavisne vazduhoplovne komisije za istraživanje avionskih nesreća, zbog čega je ove godine predviđeno formiranje posebnog tela koje će biti izdvojeno iz Direktorata za civilno vazduhoplovstvo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE