Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Talas otkaza u Bloombergu zbog Kine

    Ben Richardson, urednik Bloomberga za Aziju, dao je otkaz i kao razlog naveo način na koji se ta agencija odnosila prema istraživačkom izveštaju iz Kine krajem prošle godine.

    On je već treći novinar Bloomberga koji je napustio agenciju otkad je nekoliko medija prošlog novembra javilo kako je Bloomberg odbio da objavi istraživački tekst o vezama između jednog od najbogatijih ljudi u Kini i porodice vodećih kineskih rukovodilaca, piše The New York Times, a prenosi Seebiz.

    "Napustio sam Bloomberg zbog načina na koji je ova priča pogrešno tretirana i zato što je kompanija nakon toga davala netačne izjave u svetskim medijima," napisao je Richardson u e-mailu internet sajtu Romenesko, koji prati vesti iz područja novinarstva i medija.

    Takođe je naveo da zaposlenima Bloomberga prete pravne posledice ukoliko o čitavoj aferi budu javno govorili. Kompanija je potvrdila da je Richardson, koji je u Bloombergu bio od 2008., otkaz dao 3. marta, ali je odbila dalje komentarisati. Richardson nije odgovarao na pozive i poruke. U tekstovima objavljenim jesenas, nekoliko je medija, uključujući New York Times i Financial Times, objavilo izjave anonimnih zaposlenih u Bloombergu koji tvrde da su urednici odlučili da ne objave tekst o kineskim bogatašima, zato što bi u tom slučaju Bloomberg bio proteran iz Kine. Matthew Winkler, glavni i odgovorni urednik, demantovao je da je ta priča "ubijena".

    Prošlog nedelje Peter T. Grauer, predsedavajući Bloomberg L.P.-a, izjavio u Hong Kongu da je kompanija trebala još jednom razmotriti objavljivanje članaka izvan biznis vesti, jer one ugrožavaju veliki potencijal prodaje koji na kineskom tržištu imaju Bloombergovi proizvodi koji sadrže finansijske podatke. Grauer nije precizirao na kakve je tekstove mislio. Grauerovi komentari "ilustruju okvir razmišljanja Uprave s poslovne strane," napisao je Richardson u obrazloženju svog otkaza.

    Viši urednici u Bloombergu saglasili su se kako bi razljutiti Kinu moglo značiti presecanje pravovremenog pristupa finansijskim podacima iz druge po veličini svetske ekonomije, a ti podaci su ključni za mnoge Bloombergove klijente širom sveta.

    "Jasno je da se mora povesti snažna debata o tome kako će se mediji odnositi prema Kini," napisao je Richardson.

    "Ta debata se, očito, neće voditi u Bloombergu."

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE