Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Radnici koje je preuzela Čistoća neće da rade kao smećari

    Grupa od 40 radnika kragujevačke Niskogradnje koje je zbog propadanja tog preduzeća, odlukom gradske uprave, pre dve godine privremeno preuzela Čistoća, protestovali su zbog preraspoređivanja na niža radna mesta, na poslove smećara.

    Oni odbijaju da o tome potpišu aneks ugovora i navode da su oni kvalifikovani vozači i mašinisti motornih i teretnih vozila, bagera i utovarivača na poslovima održavanja gradskih saobraćajnica i seoskih puteva.

    Iako smo decembra 2012. godine potpisali anekse ugovora da smo, do kraja ove godine, na pozajmici u JKP Čistoća, rukovodstvo nam je ponudilo nove anekse u kojima, nama vozačima i mašinistima menja osnovu delatnost i nudi da budemo smećari, izjavio je Tanjugu jedan od radnika Igor Miljković.

    On je naveo da su radnici odbili ponuđeni aneks ugovora, ne zato što ne cene kolege koji rade na tim poslovima, već zato što, kako je naveo, nisu kvalifikovani da obavljaju te poslove.

    Direktor Čistoće Dejan Raonić je u izjavi Tanjugu potvrdio da je radnicima ponudio da rade na poslovima smećara i naveo da to preduzeće nije više u mogućnosti da se bavi poslovima održavanja gradskih saobraćajnica i seoskih puteva.

    Naglašavajući da su radnicima, zbog njihovih egzistencijalnih problema ponuđeni drugi poslovi, Raonić ističe da Čistoća nema visokospecijalizovanih poslova već se bavi prikupljanjem i odvoženjem smeća i javnom higijenom, a radnik na odnošenju smeća mečno zaradi 37.000 dinara.

    Kao direktor imam dve varijante, da kruto primenim zakonsku regulativu i da u slučaju odbijanja potpisivanja aneksa tim ljudim direktno prestane radni odnos ili da se vrate u Niskogradnju, koja postoji još samo na papiru, rekao je Raonić.

    I član gradskog veća za komunalnu delatnost Zoran Jovanović smatra da je bolje rešenje da radnici prihvate taj posao nego da se vrate u Niskogradnju jer, kako je naveo, račun tog preduzeća je u blokadi, a samo dobavljačima duguju oko 170 miliona dinara.

    Zbog izuzetno blage zime, radnici i oprema nisu angažovani u punom kapacitetu, kao i zbog nepostojanja uslova za putarske poslove, došlo je do zastoja u novcu koji od gradske uprave treba da ide ka Čistoći, rekao je Jovanović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE