Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dogovor o minimalnoj zaradi?

    Radna grupa za izmene Zakona o radu napravila je instrumente za obračunavanje mininimalne zarade koja bi pokrila egzistencijane potrebe, izjavio je predstavnik sindikata u toj grupi Zoran Mihajlović.

    On je agenciji Beta rekao da se u vezi s pitanjem minimalne zarade "stiglo najbliže dogovoru" i naveo da je dogovor da se ona utvrđuje jednom godišnje, na osnovu minimalne potrošačke korpe.

    Po rečima Mihajlovića, Ministarstvo finansija ne prihvata da u dogovor uđe i odrednica da minimalna zarada ne može da biti manja od 70 odsto vrednosti minimalne potrošačke korpe, što je zahtev sindikata.

    Sindikati to traže jer je tržište nestabilno i zarada može začajno da pade za godinu dana, rekao je sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije.

    Mihajlović je rekao da su reprezentativni sindikati uspeli da sa socijalnim partnerima unekoliko usaglase stavove i o otpremnini, koja bi se računala na osnovu plate radnika koju je uzimao u poslednjem preduzeću, a ne na osnovu prosečne zarade.

    Po njegovim rečima, usaglašeno je da se otpremnina isplaćuje za vreme provedeno kod poslednjeg poslodavca, osim ako je firma menjala vlasnika. U tom slučaju bi se otpremnina iplaćivala za sve vreme provedeno u toj firmi.

    Na sastanku Radne grupe za izmene Zakona o radu, kako je rekao Mihajlović, uslaglašeno je i da rad na određeno vreme bude najviše na 24 meseca i da se ne može ponavljati kod istog poslodavca.

    Sindikat, kako je istakao, i dalje insistira da u jednoj firmi ne može istovremeno da radi više od 20 odsto radnika na određeno vreme.

    Mihajlović je naveo da se razgovaralo i o proširenom dejstvu kolektivnog ugovora i istakao da je sindikatima apsolutno neprihvatljivo ukidanje tog instrumenta.

    Kako je kazao, socijalni partneri nisu stigli da razgovaraju o regulativi za otpuštanje, te će o tome na narednom sastanku idućeg četvrtka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE