Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svaka peta plata redovna

    Iako državna statistika zna da je u februaru u Srbiji bilo oko 770.000 nezaposlenih, niko ne zna koliko od 1,7 miliona koji rade, a ne primaju platu.

    Koliko je među oko 1,7 miliona zaposlenih onih koji rade, a ne primaju platu – niko u državi ne zna. Za njih se čuje kad izađu na ulicu. Podatke o redovnosti isplate zarada u privatnom i javnom sektoru tražili smo od Ministarstava finansija i privrede, ali ih nismo dobili.

    Poreska uprava nema bazu podataka, na osnovu koje bismo dostavili podatke o redovnosti plata, procentu privrednih subjekata koji redovno isplaćuje plate, kao i o procentu zaposlenih koji redovno prima plate, kažu u ovoj državnoj službi.

    Poreska uprava će dobiti takve podatke u sistemu objedinjene naplate, koji je uspostavljen 1. marta 2014.

    Milijarde dinara duga – nenaplativo

    U Poreskoj upravi znaju da su im poslodavci na ime poreza na zarade 31. decembra 2013. godine dugovali 42,28 milijardi dinara, a od tog iznosa zakonski je nenaplativo 37,85 milijardi dinara.

    Za doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje poslednjeg dana decembra prošle godine država je potraživala 68,58, a nenaplativo je 63,19 milijardi dinara.

    Na ime doprinosa za zdravstveno osiguranje potražuje 57,7, a 53 milijarde dinara ne može da se naplati. Za osiguranje za slučaj nezaposlenosti preduzeća duguju devet, a nenaplativo je 7,5 milijardi.

    Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić ukazuje da privatni sektor pritiska duboka kriza tražnje na domaćem tržištu, pa se prihodi većine preduzeća smanjuju iz kvartala u kvartal. Posledica takvog stanja je da samo 21,8 odsto preduzeća u privatnom sektoru redovno isplaćuje zarade.

    Oko 39 odsto preduzeća zarade isplaćuje u roku od 60 dana, a preostalih 39 procenata kasni više od dva meseca. Obim dugovanja ne možemo utvrditi, jer sada ne postoji institucija koja bi to mogla da utvrdi.

    Zato se Unija poslodavaca zalaže za reformu celokupnog poreskog i parafiskalnog opterećenja preduzetnika i lica koja se samozapošljavaju, da se njihova opterećenja legalnog poslovanja smanje, kaže Rajić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE