Industrijski rast u Srbiji 1,1 odsto

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Industrijski rast u Srbiji 1,1 odsto

  Industrijska proizvodnja u Srbiji je februara bila za 1,1 odsto veća nego istog meseca prošle godine, dok je u odnosu na prosek 2013. godine bila manja za 11,2 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

  U periodu januar-februar 2014. ostvaren je rast industrijske proizvodnje od 1,2 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

  U februaru ove godine, posmatrano po sektorima, u odnosu na isti mesec 2013, rast je zabeležen u sektoru snabdevanje strujom, gasom, parom i u klimatizaciji od dva odsto, kao i u prerađivačkoj industriji od 1,1 odsto, dok je pad ostvaren u sektoru rudarstvu od 0,4 odsto.

  Gledano po namenskim grupama, u februaru ove u odnosu na februar prethodne godine, rast je registrovan kod intermedijarnih proizvoda, osim energije, kao i kod trajnih proizvoda za široku potrošnju (po 3,2 odsto), dok je kod energije i kapitalnih proizvoda taj rast po jedan odsto.

  Pad je zabeležen kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju (0,9 odsto).

  Kako je naveo RZS, obim industrijske proizvodnje u februaru 2014. godine u poređenju sa istim mesecom 2013. porastao je kod 16 oblasti, koje u strukturi industrijske proizvodnje učestvuju sa 73 odsto, a u padu je kod 13 oblasti.

  Februarskom rastu industrijske proizvodnje najviše su doprineli proizvodnja osnovnih metala, motornih vozila, prikolica, prehrambenih proizvoda, električne opreme i električne energije.

  Rast BDP u stalnim cenama 2,5 odsto

  Vrednost bruto domaćeg prozvoda Srbije je 2013. godine u stalnim cenama bila za 2,5 odsto veća nego godinu dana ranije, objavio je RZS.

  Posmatrano po kvartalima, 2013. godine realan rast BDP u odnosu na isti period prethodne godine bio je u prvom kvartalu tri odsto, u drugom pola procenta, u trećem 3,8 odstu i u četvrtom kvartalu 2,7 odsto.

  Posmatrano po delatnostima, u poslednjem kvartalu 2013. u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast BDP zabeležen je u snabdevanju strujom, gasom i parom, od 6,8 odsto, u informisanju i komunikacijama od 6,4 odsto, u saobraćaja, od 4,1 odsto i u rudarstvu 3,9 odsto.

  Značajan pad bruto dodate vrednosti, kako navodi RZS, zabeležen je u građevinarstvu, gde je iznosio 17,3 odsto, kao i i sektoru finansijskih delatnosti i delatnosti osiguranja, sa padom od 3,1
  odsto.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE