Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    TS: Tenderi transparentniji, ali nedovoljno

    Nakon jednogodišnje primene novog Zakona o javnim nabavkama glavni napredak ostvaren je u povećanju transparentnosti, ali njegova primena nije još u potpunosti obezbeđena, ocenjuje Transparentnost Srbija.

    Ta organizacija je sprovela istraživanje, koje je pokazalo da se veća transparentnost ogleda u objavljivanju velikog broja informacija na portalu Uprave za javne nabavke.

    Programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić kazao je novinarima da je taj zakon doprineo povećanju transparentnosti i konkurencije, ali da ne mogu u potpunosti biti zadovoljni efektima primene.

    Ima primera da se naručioci ne poštuju čak ni odredbe o objavljivanju dokumenata, što smo pronašli čak u oko 10 posto u uzorku istraživanja, rekao je on.

    Nenadić je naveo da se konkurencija povećala, ali ne drastično kako se očekivalo nakon smanjenja udela pregovaračkih postupaka u drugoj polovini 2013, i novih pravila o objavljivanju nabavki male vrednosti.

    Za uspeh ovog zakona je važno obezbediti snažniji nadzor nad njegovom primenom, koji trenutno nisu dovoljni, naročito kod Uprave za javne nabavke, tako da ne možemo još očekivati da se sankcionišu svi slučajevi gde je uočeno kršenje zakona, ocenio je Nenadić.

    Zamenica direktora Uprave za javne nabavke Danijela Bokan kazala je da se mora težiti smanjenju izuzetaka i smanjenju učešća pregovaračkih postupaka, koji su u Srbiji trenutno zastupljeni u 10 odsto, a u EU je njihova zastupljenost pet odsto.

    Na pitanje o ostvarenim uštedama, Bokan je kazala da će se to znati u narednih nekoliko dana, kada će biti objavljen godišnji izveštaj Uprave. 

    Po podacima Uprave, za javne nabake u Srbiji u 2013. godini potrošeno je 262,9 milijardi dinara, što je 40,8 milijardi dinara, odnosno 335 miliona evra manje nego u 2012. Procene su bile da će primenom novog zakona godišnje uštede u javnim nabakama iznositi oko 600 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE