Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Danci bi da seju konoplju u Hrvatskoj ili Srbiji

    Grupa danskih investitora zainteresovana je za setvu i preradu konoplje u Hrvatskoj, ali traže izmenu propisa ili će, kako navode, otići u Srbiju.

    Kako pišu hrvatski mediji, ulagači iz Danske bi u Hrvatskoj uzgajali i prerađivali konoplju i nadaju se da će ta zemlja liberalizovati uzgoj industrijske konoplje, u šta su spremni da ulože znatna sredstva.

    Kolika bi tačno bila vrednost njihove investicije, nisu otkrili, već su poručili da će planirano ulaganje preseliti u Srbiju, a u pregovorima su i s Rumunijom i Češkom, ukoliko te zemlje budu brže u izmeni sporne zakonske regulative.

    Trenutno se, prema Pravilniku o uzgoju konoplje, u Hrvatskoj ona može uzgajati isključivo za proizvodnju ljudske ili životinjske hrane. Koristi se samo plod, dok se stabljika mora uništiti, čime se gubi mogućnost za dodatnu zaradu.

    Danci su podsetili kako je bivša Jugoslavija bila druga država u svetu, posle Rusije, po izvozu te industrijske biljke.

    Osmoro danskih investitora na čelu već je sad zainteresovano za otkup sve ovogodišnje domaće konoplje koja se u Hrvatskoj uzgaja na nešto manje od 200 hektara.

    Želja im je i da otvore pogon za preradu u kojem bi se našlo posla za 20 ljudi, a ukoliko se izmeni zakon, spremni su da investiraju u izgradnju naučno-istraživačkog centra.

    Do kraja sledeće nedelje u Zagrebu će otvoriti kompaniju Cooperation for Bio Diversity.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE