Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija naplaćuje preko 1.200 taksi

    Privrednici se žale da, kada plaćaju naknade, često ne znaju za šta daju novac. U Srbiji se plaća 850 republičkih taksi, a samo za utvrđivanje veterinarsko-sanitarnih uslova preduzetnici plaćuju čak pet nameta.

    Iako se godinama priča da su pokušajima giljotine propisa takse srezane, njihov broj se ne smanjuje. Pre bi se moglo reći da se sa ukidanjem u jednoj ustanovi, pojavljuju kao namet na nekoj drugoj strani.

    Tako se čini privrednicima, ali njihove tvrdnje potkrepljuju i istraživanja Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

    U poslednjem popisu neporeskih nameta oni su identifikovali više od 1.200 nameta, od čega je više od 850 republičkih administrativnih taksi, 24 su pokrajinske i još 384 parafiskalne, za koje država ne daje povratnu uslugu. Samim tim ne čudi što privrednici kada plaćaju taksu ne znaju šta tačno plaćaju.

    U malim i srednjim preduzećima ističu da i nakon ukidanja 138 taksi i naknada u 2012. plaćaju isti ili viši iznos za parafiskalne namete. Za velike kompanije najproblematičnija je firmarina, a za preduzetnike i male firme taksa za registraciju vozila i ekološke naknade.

    Pročitajte>>>Parafiskalno `cepkanje` srpske privrede

    Predsednik Upravnog odbora Privredne komore malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Milan Knežević smatra da je jedan od najapsurdnijih nameta, uredba o računanju ekološke takse prilikom uvoza robe.

    Zaračunava se ekološka taksa na bruto težinu mašine bez obzira na to što ona nikad neće završiti kao zagađivač. Pošto u nadležnom ministarstvu tvrde da će ona najkasnije za 10 godina završiti na otpadu ispada da privrednici toliko godina kreditiraju državu kroz plaćanje takse, smatra Knežević.

    Na primer, na peglu od 35 evra, obračunava se ekološka taksa od 400 dinara. Time se i nabavna vrednost uvećava, a za mnoge proizvode je taksa veća od eventualnog profita. Zahtevaćemo pod hitno da se ova uredba ukine, ali i da se omogući kontrola nad utroškom sredstava prikupljenih na ovaj način.

    Direktor Tima za regulatornu reformu u NALED Jelena Bojović kaže da privrednicima najviše smeta što se za jednu uslugu naplaćuje po nekoliko taksi ili naknada, a često i ne znaju šta tačno plaćaju.

    Pročitajte i>>>Preduzetnik mora da bira između poreza i plate

    Za utvrđivanje veterinarsko-sanitarnih uslova preduzetnici plaćaju čak pet taksi. Prvo moraju da uplate tri republičke administrativne takse, jednu sudsku za overu i još jednu za troškove postupka, navodi Bojovićeva.

    Ministarstvo finansija je formiralo radnu grupu za izradu nacrta Zakona o naknadama, koji bi trebalo konačno da reguliše ovu oblast.

    Zakon će sprečiti uvođenje novih nameta različitim sektorskim zakonima, obezbediće se predvidljivost visine naknada, s obzirom na to da će se i osnovice i stope urediti ovim zakonom, a ne, kako je to dosada bio slučaj, podzakonskim aktima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE