Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svaka treća kuća `vapi` za rekonstrukcijom

    Od ukupno 3,35 miliona stambenih jedinica u Srbiji, više od 1,3 miliona stambenih zdanja je zrelo za kompletnu rekonstrukciju.

    To znači zamenu nekoliko miliona kvadrata stolarije, podova, desetine hiljada kilometara elektroinstalacija, vodovodnih i kanalizacionih cevi, obnovu fasada i sanaciju ravnih krovova i krovnih konstrukcija, ali i zapošljavanje ogromnog broja malih i srednjih preduzeća.

    Ako znamo da u Srbiji ima 90 odsto firmi koje zapošljavaju od jednog do deset radnika, ogroman broj malih preduzeća prerašće u srednja zahvaljujući obnovi stambenih objekata, kaže za Novosti potpredsednik Građevinsko-industrijske komore Goran Rodić.

    Prosečna kreditna linija za takvu vrstu radova kretala bi se od 2.500 do 5.000 evra u zavisnosti od stepena rekonstrukcije.

    Dakle, ceo projekat vredan je između 3,5 i pet milijardi evra. Neophodno je da se država pobrine da kamatne stope budu drastično niže nego sada, odnosno da za vlasnike stanova mesečna rata ne prelazi 50 evra.

    Reč je o dugoročnom projektu, koji bi bio i te kako isplativ za državu, doprineo bi velikoj uštedi energije, vode, smanjio bi se rizik od požara zbog dotrajalih instalacija ili poplava u stanovima.

    Rodić kaže da bi ovaj projekat trebalo da nauči birokratiju da dozvole za adaptacije izdaje brže, a ne da se na te papire čeka mesecima.

    Za ovakvu investiciju treba da budu veoma zainteresovani i strani isporučioci repromaterijala, posebno u građevinskoj hemiji, te da i oni sa prihvatljivim cenama daju svoj doprinos, navodi Rodić.

    Najbolji primer opravdanosti ovog projekta je naselje Stepa Stepanović, gde su objekti rađeni po pravilima energetske efiksanosti, pa je utrošak energije duplo manji nego u ostalim stambenim kompleksima.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE