Niko nije kažnjen zbog neprijavljivanja imovine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Niko nije kažnjen zbog neprijavljivanja imovine

  Nijedna osoba koja ima imovinu vredniju od 35 miliona dinara, uprkos tome što je izbegla da to prijavi poreznicima, nije kažnjena, iako je rok za prijavu istekao pre devet meseci.

  Stručnjaci nisu složni da li su poreznici imali dovoljno vremena da završe kontrolu, a u Poreskoj upravi kažu za Tanjug da su "u toku radnje u vezi sa pokretanjem prekršajnog postupka zbog nepodnošenja informativne poreske prijave".

  Na pitanje kada očekuju da će biti gotova provera onih 600 građana za koje se sumnja da poseduju imovinu vredniju od 35 miliona, ali se nisu prijavili, oni kažu da se na tome radi radi kontinuirano, ali i to će biti dugotrajna aktivnost.

  Do sada je, od 450 kontrolisanih gradana, čak 417 imalo bogatstvo koje nisu prijavili, navode u Poreskoj upravi.
  Vrednost neprijavljene imovine koju su do sada otkrili, kako su naveli, iznosi oko 950 miliona dinara, a odnosi se na nekretnine, motorna vozila, deviznu i dinarsku štednju, udele u prduzećima…

  Stručnjak za poreze Milica Bisić rekla je Tanjugu da je razumljivo što je poreznicima potrebno vreme, jer u Srbiji ne postoji jedan sistem koji bi objedinio sve podatke koji su im u tom procesu potrebni.

  Kod nas bi trebalo da postoji objedinjena baza poreskih obveznika. Ni podaci o imovini nisu kompletni. Može da pomogne sistem objedinjene naplate poreza koji radi od 1. marta. Realno, ima tu mnogo posla, tvrdi Bisić.

  S druge strane docent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Saša Ranđelović kaže za Tanjug da su poreznici imali dovoljno vremena da do sada završe kontrolu.

  Imali su, kako dodaje, na raspolaganju podatke iz katastra, evidenciju banaka, pa i sopstvene podatke o prihodima. Koncepcijski, to je ipak dobar metod kontrole, tvrdi Ranđelović.

  On podseća da treba kontrolisati i one koji su podneli prijave, a takvih, prema podacima Poreske uprave ima ukupno 3.807.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE