Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prenošenje fiksnog broja telefona od danas i u Srbiji

    U Srbiji je od danas moguće broj fiksnog telefona preneti iz mreže jednog operatera u mrežu drugog, čime je u potpunosti liberalizovano tržište telekomunikacija.

    "Operateri su obavili sva potrebna testiranja i sve je prošlo dobro. Centralna baza je uspostavljena u Ratelu i ne očekujemo veće probleme", izjavio je direktor Republičke agencija za elektronske komunikacije (Ratel) Milan Janković.

    Postupak prenosa broja počinje podnošenjem zahteva za prenos broja nekom od devet operatera fiskne telefoniju u čiju mrežu korisnik želi da predje, a ukoliko su za ispunjeni tehnički uslovi, traje najviše do šest dana.

    Korisnika će prenos koštati najviše 165 dinara, bez poreza na dodati vrednost, koje plaća operateru kod kojeg prenosi broj, naveo je Ratel, uz napomenu da operater od kojeg se prenosi broj nema pravo da traži nadoknadu.

    U Srbiji postoji devet operatera fiksne telefonije – Telekom Srbije, Telenor, SBB (Serbia Broadband – Srpske kablovske mreže), Ikom, Invest inženjering, Beograd, Knight Development Support, JET TV i Orion telekom.

    Od oko tri miliona vlasnika fiksnih telefona u Srbiji, svoj broj ipak neće moći da prenese oko 540.000 korisnika Telekoma Srbije, jer se njihovi brojevi nalaze na zastarelim, analognim centralama.

    Prema Pravilniku o prenosu broja u fiksnoj telefioniji, oko 700.000 korisnika ADSL veze neće moći da uz telefonski broj prenesu i taj internet priključak.

    Primena pravilnika o prenosivosti brojeva u fiksnoj telefoniji trebalo je da počne 1. decembra 2012. godine, ali je dvaput odlagana jer za to nije bio spreman najveći operater fiksne telefonije, Telekom
    Srbija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE