Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od sledeće nedelje krediti za poljoprivredu

    Ministarstvo poljoprivrede Srbije potpisalo je sa 13 banaka i šest osiguravajućih kuća ugovore o subvencionisanim kreditima za podršku poljoprivredi i o osiguranju poljoprivrednih gazdinstava.

    Kako se navodi na sajtu ministarstva (mpsv.gov.rs), krediti sa povolljnim kamatom i rokom vraćanja od jedne do tri godine, uz poček periodom do godinu dana, biće odobravani u dinarima, bez valutne klauzule.

    Ministar Dragan Glamočić je ocenio da su to najpovoljniji dinarski krediti na tržištu čiji je cilj podrška poljoprivredi, koji treba da bude zamajac privrednog preporoda zemlje.

    On je najavio da će poljoprivrednici od naredne nedelje moći da se prijavljuju kod banaka za subvencionisane kredite i dodao da će krediti biti na raspolaganju do septembra 2014. godine.

    Tada će se napraviti presek kako bi se videlo koliko je interesovanje poljoprivrednika. Imamo dovoljno obezbeđenih sredstava da i posle septembra nastavimo sa ovakvim kreditiranjem. Do tada nam je raspolaganju oko 35 miliona evra, rekao je Glamočić.

    Precizira se da je kamata za subvencionisane kredite za stočarstvo četiri odsto, dok će za kredite plasirane u razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva, cvećarstva, kao i kupovinu mehanizacije i opreme godišnja kamata biti šest odsto.

    Pravo na kreditnu podršku imaju fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica (zemljoradničke zadruge sa najmanje 10 članova zadruge koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, mikro i mala pravna lica).

    Ukupan iznos kredita za fizička lica, preduzetnike i pravna lica je do pet miliona dinara, a za zemljoradničke zadruge do 15 miliona dinara dinara.

    Zahtevi za odobrenje kredita mogu da se podnesu od sledeće nedelje do 1. septembra tekuće godine kod banaka sa kojima je Ministarstvo sklopilo ugovor.

    Ministarstvo je takođe saopštilo da ne postoji nikakva smetnja da poljoprivrednici kupuju regresirano gorivo i pre objavljivanja Pravilnika o uslovima, načinu i obrascu zahteva za ostvarivanje prava na regres za gorivo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE