Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Apple u `šteku` ima 159 milijardi dolara keša

    Velike tehnološke kompanije suočavaju se sa problemom na kojem bi im pozavideli svi, pošto raspolažu ogromnim količinama gotovinskog novca, tačnije 1,64 biliona dolara, a među njima prednjače Apple, Google i Microsoft.

    Prema izveštaju investicionog servisa Moody’s, američke kompanije izvan finansijskog sektora, "sede" na 1,64 biliona dolara, među kojima su najbogatije, naravno, tri najpoznatije IT kompanije.

    Apple je prvi na listi sa 159 milijardi dolara keša, dok je samo deceniju ranije, pre pojave iPhonea, raspolagao sa "tričavih" 5,5 milijardi.

    Ekonomista John Maynard Keynes smatra da kompanije talože novac iz tri razloga: da mogu komotno završavati dnevne transakcije, da se zaštite od usporavanja biznisa i treći, da budu spremni za investicije, ukoliko se za to ukaže prilika.

    Apple svakako svoje milijarde za nove akvizicije, imajući u vidu da, za razliku od konkurencije, kompanija troši veoma malo na kupovinu novih, drugih tehnologija.

    Google je potrošio milijarde na video sajtove, robote i visoke tehnologije poput automobila bez vozača ili softver sa veštačkom inteligencijom.

    Amazon je kupovao proizvođače robota, servise elektronske kupovine i starapove za hardvere, a Facebook je "spiskao" preko 20 milijardi dolara samo u poslednja dva meseca na platformu za razmenu poruka i virtualnu tehnologiju.

    Ipak, Apple nije imao nijednu akviziciju preko milijardu dolara, a u jednom intervjuu za Wall Street Journal, CEO Applea Timothy Cook, objasnio je da kompanija nema potrebu da "kupuje u cilju kupovine, odnosno u svrhu oslikavanja svoje veličine".

    Sa druge strane, investitori hoće da Apple iskoristi deo svog novca da na isplatu dividendi, otkup sopstvenih akcija, ili oba, dok analitičari sugerišu da IT gigant možda čuva svoj novac za "crne dane".

    Istovremeno, količina keša kojom Apple raspolaže, kompaniji pruža mogućnost da kupi, primera radi, jednog proizvođača električnih vozila Tesla za 30 milijardi dolara, telekomunikacionog giganta poput T-Mobile, čija vrednost se procenjuje na 26 miliona, a da pritom Appleu ostane znatan iznos "rezervi".

    Najinteresantniji podatak kaže da bi Apple mogao da nadskoči konkurenciju osvajanjem planete Mars, s obzirom na to da su naučnici NASA objavili da bi misija na Mars sa ciljem kolonizacije planete, koštala oko 160 milijardi dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE