Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    I greške banaka na teret građana

    Bankarima država uvela nove troškove, koje će sigurno osetiti i građani, pošto će zbog gašenja četiri banke, ostale više izdvajati za premije osiguranja.

    Agencija za osiguranje depozita je da bi povećala prihode podigla premiju osiguranja za 0,2 odsto, tako da ovaj izdatak sada za banke iznosi 0,6 odsto na godišnjem nivou.

    Zbog toga se, kako kažu, bankari građani i preduzeća ne mogu nadati daljem obaranju kamatnih stopa. Gašenjem četiri domaće banke, Agencija za osiguranje depozita i država su morale da podnesu trošak od oko milijardu evra.

    Pre svega isplaćeni su svi osigurani, ali i neosigurani depoziti štedišama, tako da je kasa Agencije gotovo ispražnjena.

    Da bi nam Svetska banka odobrila kredit od 200 miliona evra za Agenciju za osiguranje depozita, morali smo da povećamo premiju osiguranja za 0,05 odsto kvartalno, odnosno za 0,2 odsto na godišnjem nivou kaže generalni direktor Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

    To je odluka nadležnih i banke nemaju izbora. Zbog grešaka loših banaka, nažalost ceh plaćaju banke koje dobro i odgovorno posluju.

    Bankari su jednoglasni da je za njih to veći trošak, koji će usporiti dalji pad kamata. Zbog propasti tri državne i jedne privatne banke svi smo praktično kažnjeni, tvrde bankari.

    Borimo se sa nenaplativim zajmovima koji nam dosta usporavaju poslovanje, a sada imamo i povećanje premija. Bankari smatraju da je dobra ideja da svaka banka plaća premiju prema rezultatima poslovanja.

    Kako piše u zakonu, banke plaćaju početnu premiju osiguranja koja iznosi 0,3 odsto od novčanog dela minimalnog osnivačkog kapitala i tromesečnu premiju od 0,1 odsto na osnovu prosečnih stanja u prethodnih 90 dana ukupnih osiguranih depozita. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE