Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BiH očekuje rast od 2,4 odsto

    Realna stopa rasta bruto društvenog proizvoda u Bosni i Hercegovini u 2013. godini iznosila je 1,5 odsto, a u ovoj godini mogla bi dostići 2,4 odsto, procenjuje centralna banka u Sarajevu.

    Iako godina nije počela kako smo očekivali, mislimo da je tu projektovanu stopu rasta BDP ipak moguće dosegnuti, kazao je guverner centralne banke BiH, Kemal Kozarić, objasnivši da se optimistične prognoze temelje na očekivanoj proizvodnji struje, hrane i drvne industrije.

    Stopa rasta industrijske proizvodnje u prošloj godini dostigla 6,4 odsto, iako je godinu ranije čak bila u "minusu", i to za 5,2 odsto, preneo je portal Biznis.hr.

    Inflacije u BiH, u kojoj je konvertibilna marka fiksnim kursem vezana za evro, prema zvaničnoj statistici nema, odnosno postoji čak minimalna deflacija, a prosečna plata u prošloj godini bila je 838 KM (428 evra) uz realni rast od 1,45 odsto, na godišnjem nivou.

    U centralnoj banci BiH naglašavaju i da su devizne rezerve zemlje povećane do iznosa većeg od sedam milijardi KM (nešto manje od 3,6 milijardi evra).

    Ostali makroekonomski pokazatelji pak ukazuju i na negativne trendove, a najuočljivi je rast zaduženosti te zemlje, iako je ona znatno manja u odnosu na Hrvatsku ili Srbiju.

    Spoljni dug BiH narastao je tako u prošloj godini na 7,4 milijarde KM (3,78 milijardi evra) i u odnosu na 2008. godinu je udvostručen.

    U 2013. zabeležen je priliv od samo 244 miliona evra u vidu direktnih stranih ulaganja, što je tek trećina iznosa iz 2008. godine. Nezaposlenost ostaje gorući problem u BiH sa stopom od 27,5 odsto.

    Komercijalni bankarski sektor u BiH takođe se našao u problemima, što pokazuju gubici u poslovanju u 2013, kao i povećanje udela tzv. nekvalitetnih, odnosno nenaplativih kredita do iznosa od 15 odsto.

    Guverner je kazao da su nekvalitetni krediti možda najveći problem komercijalnih banaka. To je još uvek manje nego u regionu, ali zahteva pažnju svih banaka, kazao je Kozarić i istakao da se zbog toga u kontinuitetu sprovode tzv. stres testovi za sve banke koje posluju na tržištu. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE