Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ilić: Kredit SB šansa za srpske neimare

    Ministar građevinarstva Velimir Ilić izjavio je da će se tek nakon formiranja nove vlade znati da li će Srbija uzeti kredit od 100 miliona evra koji joj je Svetska banka ponudila za projekte energetske efikasnosti.

    Ilić je na otvaraju sajma građevinarstva u Beogradu kazao da bi to bila velika šansa za domaću građevinsku industriju koja bi uz pomoć tih projekata zaposlila oko 50.000 građevinara.

    To moramo iskoristiti, jer se taj povoljan kredit ne bi vraćao iz budžetskih sredstava, već bi zajam vraćali direktno korisnici, kazao je on i objasnio da bi projekat energetske efikasnosti uštedeo bespotrebno rasipanje energije u objektima.

    U pitanju je kredit namenjen za urbanu regeneraciju gradova i za povećanje toplotne efikasnosti u stanogradnji, rekao je Ilić i najavio da da direktor Svetske banke dolazi krajem meseca u našu zemlju na dogovor.

    Nadam se da će buduća vlada vrlo brzo o tome raspravljati i odlučiti, rekao je Ilić i ukazao da se urbana regeneracija koristi u svetu, jer je za više od 30 odsto jeftinija nego gradnja na novoj lokaciji.

    Oko 500 izlagača iz 22 zemlje

    Prema rečima Ilića, loša privatizacija najviše je pogodila građevinske i putarske firme, izrazivši nadu da će situacija biti bolja nakon donošenja novog zakona o stečaju, ali i najavljenih ulaganja u infrastrukturne projekte u zemlji, poput Južnog toka ili Beograda na vodi.

    Na 40. međunarodnom sajmu građevinarstva (SEEBBE), koji će trajati do 12. aprila, predstavlja se oko 500 izlagača iz 22 zemlje, poput Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, BiH, češke, Austrije, Novog Zelanda, San Marina, Turske, Rusije, Poljske i Italije.

    Uz projektovanje i inženjering, biće izložene mašine za obradu stakla, stolariju, građevinsku mehanizaciju i kompjuterske softvere.

    Udruženje "Srpske kuće", najavilo je da će u saradnji s Ministarstvom građevinarstva i urbanizma u hali 4 predstaviti tipske projekte za izgradnju kuća u tradicionalnim stilovima.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE