Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Deripaska: Milo, zaustavi prodaju KAP

    Ruski tajkun Oleg Deripaska zatražio je od crnogorskog premijera Mila Ðukanovića da odmah obustavi prodaju imovine Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) i da se sadašnji tročlani odbor poverilaca zameni petočlanim, u kojem bi njegove firme imale većinu.

    Deripaska je, u pismu upućenom Ðukanoviću, zatražio i da Vlada obezbedi da se u stečajnom postupku za KAP poštuju međunarodni standardi i domaći zakoni, kao i da se raskine saradnja sa državnim Montenegro bonusom, koji upravlja kompanijom, te da se najvećim poveriocima "omogući pristup operativnim aktivnostima u KAP".

    Kako prenose podgoričke Vijesti, Deripaska je pismo prosledio i ruskim ministrima inostranih poslova i za vanredne situacije, Sergeju Lavrovu i Vladimiru Pučkovu.

    Ukoliko se nastavi vladino neprijateljstvo prema stranim investitorima to bi moglo nepovoljno uticati na odnose između Rusije i Crne Gore, kao i Crne Gore i EU, naveo je on, ocenjujući da se crnogorska vlada "stalno i nezakonito meša u stečajni postupak", zbog čega će biti prinuđen da svoja prava ostvari pred međunarodnim sudovima.

    Njegova firma CEAC već je pokrenula dva arbitražna postupka protiv države Crne Gore zbog KAP, u kojima traži obeštećenje od ukupno 700 miliona evra.

    Deripaska je naveo i da KAP nije kriv za prošlogodišnju krađu struje iz evropske interkonekcije, jer je povezan samo na domaću mrežu.

    Prema njegovoj oceni, iza hapšenja finansijakog direktora KAP, Dmitrija Potrubača, stoji želja Ðukanovića "da skrene pažnju sa sopstvenog nezakonitog postupka i pronađe žrtvenog jarca".

    Deripaska takođe tvrdi da je jedina ponuda na tenderu za KAP, kompanije Uniprom, nezakonita, ali da je sud odbio sve žalbe. Ova činjenica pokazuje nameru da se imovina proda po nižoj ceni, sa svrhom dalje preprodaje, navodi Deripaska u pismu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE