Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    IT kompanije ih preporodile, a oni protestuju?

    Iako San Francisko ima najviši rast zaposlenosti među američkim okruzima i beleži privredni procvat otkad je 2011. smanjenjem poreza ugostio IT kompanije, "starosedeoci" grada već skoro godinu dana protestuju baš zbog tih kompanija.

    Proteklog vikenda, okupili su se ispred kuće jednog od direktora Googlea Kevina Rosea i razvili banere na kojima traže da Google počne da finansira i "antikapitalističke zajednice".

    Kako je preneo CNN, demonstranti, koji su se predstavili kao radnici komunalnih službi, delili su po Roseovom komšiluku flajere na kojima ga nazivaju "parazitom" i optužuju da je doprineo razvoju posla "koji se pretvorio u veliki mehur koji uništava San Francisko".

    Protest ispred njegove kuće samo je poslednji u talasu protiv IT industrije u San Francisku.

    Demonstranti se žale da priliv visoko plaćenih radnika IT sektora utiče na povećanje renti u gradu, zbog kojeg se ostali stanovnici masovno iseljavaju, a da grad ostaje bez svog čuvenog ekscentrično-boemskog imidža.

    U centru pažnje su velike kompanije poput Googlea i Twittera, ali su "na tapetu" i privatni autobuski prevoznici, koji su uveli linije koje prevoze zaposlene u sedišta različitih korporacija u Silikonskoj dolini.

    Na meti su im retko pojedinci, ali Kevina Rosea nisu slučajno izabrali: on je koosnivač sajta Digg, agregatora vesti koji je pokrenut 2004. godine, a pošto je Google kupio taj sajt, postao je jedan od direktora u toj kompaniji, gde je zadužen za izbor novih poslovnih projekata u koje će Google ulagati.

    Demonstranti primećuju da baš to finansiranje podstiče mnogo mladih i imućnih preduzetnika da se presele u San Francisko.

    Rose je odgovorio na provokacije postavivši flajer na Instagram i Twitter, a u komentaru primećuje da je "neobično" što protestanti koriste proizvode Googlea, android telefone i YouTube, da bi promovisali svoja okupljanja. Ali, Rouz dodaje i da se delimično slaže sa njihovim primedbama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE