Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Preduzeća duguju državi 405 milijardi dinara

    Poreska uprava je objavila nove spiskove najvećih dužnika u našoj zemlji, koji ukupno duguju 405 milijardi dinara, ali većina se odnosi na firme koje više ne posluju, pa je naplativo samo 15 odsto obaveza.

    Gotovo 60 milijardi dinara iznosi dug najvećih poreskih dužnika, među preduzećima koja i dalje aktivno posluju. To znači da se tek 15 odsto od ukupnog poreskog duga od 405 milijardi dinara, može naplatiti.

    Na upravo objavljenom spisku Poreske uprave, nalaze se tačno 482 aktivne firme, od kojih prva na listi, Zastava oružje državi duguje 6,7 milijardi dinara, a poslednja, JKP Niskogradnja iz Užica „samo“ 16,4 miliona dinara.

    Nešto više duguju preduzeća u postupku restrukturiranja i privatizacije, njih 185 duguje 62,76 miliona dinara, dok najveći dug, što je i očekivano, imaju firme u postupku stečaja i likvidacije. Njih 847 nije platilo ukupno 237,5 milijardi dinara poreza i doprinosa.

    Ipak, iz ugla poreznika, interesantni su samo dugovi koje je moguće naplatiti. A to su upravo oni od aktivnih firmi. Poredak vodećih kompanija na ovom spisku zaduženih tek se delimično promenio.

    Na drugom mestu, odmah iza Zastava oružja i dalje je Simpo sa dugom koji je od početka godine porastao sa 3,98 na 4,26 milijardi dinara, dok je čačanska Sloboda skliznula za tri meseca, sa trećeg na 68. mesto, a dug joj je sa 2,5 milijardi pao na 145,9 miliona dinara.

    U vrhu su i Krušik iz Valjeva, Namenska iz Trstenika. Više od milijardu dinara duga, prema podacima Poreske uprave, ima i kablovski operator SBB, koji je na 7. mestu na ovoj listi.

    Za razliku od aktivnih poreskih obveznika, kod kojih nema pravnih smetnji za naplatu duga, prinudna naplata nije moguća kod preduzeća u restrukturiranju, među kojima najviše duguju Zastava automobili 5,4 milijarde dinara.

    Dug nije moguće naplatiti ni od ugašenih preduzeća, koja nisu imala ni sredstava ni imovine za namirenje poverilaca. Ova lista je „teška“ čak 40 milijardi dinara, a predvodi je Centrokop u stečaju, sa 4,9 milijardi dinara duga.

    Na listi poreznika postoje čak 84 firme kojima je oduzet poreski identifikacioni broj PIB i od kojih je takođe nemoguća prinudna naplata. One duguju oko 5,5 milijardi dinara, a među njima ima i „fantoma“ i perača novca, ali i onih preduzeća kojima je PIB oduzet privremeno.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE