Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Štednja u javnom, a podsticaj privatnog sektora

    Javni sektor treba ne samo da se smanji, već i da se menja, da se menadžment profesionalizuje i departizuje i da se štedi gde god to može, a prostora za to ima, ocenjuju ekonomski stručnjaci.

    Komentarišući najavljene mere vlade, predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić je, u emisji "Oko" na RTS, kazao da ne možemo dozvoliti da javni sektor bude na ovolikom nivou i da se dalje širi, dok se privatni smanjuje.

    On smatra da podsticaji, koji su najavljeni za mala i srednja preduzeća, nisu dovoljni, jer treba promeniti poslovni ambijent, reformisati javna preduzeća i poresku upravu.

    Prema njegovim rečima, sada se kažnjavaju preduzeća koja su koristila državne subvencije zbog propusta državnih službenika, umesto da oni budu kažnjeni.

    Na pitanje da li privatni sektor može da zaposli 50.000 radnika koji će biti otpušteni u javnom sektoru, Sertić je rekao da ne može sada, jer je potrebna fiskalna konsolidacija i donošenje paketa mera.

    Predsednik Fiskalnog saveta Neboša Savić je naveo da građani ne mogu da očekuju brzo poboljšanje životnog standarda, možda tek krajem iduće godine.

    Ono što možemo da uradimo je da skratimo proceduru za izdavanje građevinskih dozvola i tako ubrzamo privredni oporavak, kazao je on.

    Predočavajući da su SAD i EU postavile mala i srednja preduzeća kao osnov za izlazak iz krize i oporavak privrede, Savić je ocenio da i mi moramo da ohrabrimo ljude da krenu u tom pravcu.

    Savić je kostatovao da se svake godine povećava fiskalni deficit, koji je 2003. godine iznosio tri odsto, a sada između sedam i osam odsto, uz zaključak da javni rashodi moraju biti smanjeni gde god se to može.

    Prema rečima urednika Magazina Biznis Radojke Nikolić, u ministarstvima ima prostora za smanjenje rashoda, s obzirom na to da u njima postoje velika diskreciona prava za korišćenje budžetskih sredstava.

    Ona je takođe kazala da bi Železaru Smederevo trebalo zatvoriti, dok Sertić zastupa mišljenje da tom preduzeću, kao i drugim velikim sistemima u restrukturiranju, treba pronaći strateške partnere.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE