Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska razmatra akcize na mobilne usluge

    Hrvatska vlada razmišlja da ponovo uvede akcize na telekomunikacione usluge, kako bi prihodovala 700 miliona kuna (91,6 miliona evra) i smanjila budžetski deficit za dodatnih 170 miliona evra.

    Ako do toga dođe, biće to treći put od 2009. godine da na taj način država pokušava da poveća prihode budžeta.

    Odluka još nije doneta, ali postoje informacije da se o tome raspravljalo na sastanku užeg kabineta vlade u sredu, koji čine premijer Zoran Milanović i potpredsednici vlade.

    Iako je hrvatski ministar finansija Slavko Linić to najavio, vlada neće predstaviti nove mere kojima dodatno nastoji da smanji deficit državnog budžeta kako bi u proceduri prekomernog deficita ispunila preporuke Evropske komisije.

    Razlog je to što je Hrvatska dva puta uvodila, pa pod pritiskom Evropske komisije, ukidala namet na telekomunikacione usluge.

    EK je odustala od postupaka koje je vodila protiv pojedinih članica, jer je sud Europske unije presudio da uvođenje tih poreza nije u suprotnosti s evropskom direktivom, jer to ne može da bude direktni namet na potrošnju.

    U Vladi nastoje da nađu način na koji bi uveli taj namet a da ne bude direktno oporezivanje potrošnje. Uz to će najverovatnije, piše riječki Novi list, biti povećane akcize na gorivo, moguće i na cigarete.

    S druge strane Vlada će, kako saznaje list, smanjiti rashode za 600 miliona kuna i to smanjenjem investicija u izgradnji puteva i subvencije u poljoprivredi i privredi.

    Tako bi se poljoprivredne subvencije mogle dodatno smanjiti za 150 milijuna kuna, a Ministarstvo privrede će ostati bez još sto miliona kuna, a do 50 miliona kuna kraće će biti i Ministarstvo preduzetništva. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE