Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SNS: Pajtićeva vlast `prikriva` milione evra

    Poslovanje Pokrajinskog fonda za subvencionisanje novih tehnologija u Vojvodini se krije od javnosti, a potrošeno je 35 miliona evra za podsticaj privatnim preduzećima, bez objavljivanja ugovora, saopštila je Srpska napredna stranka.

    U saopštenju Gradskog odbora SNS u Novom Sadu navodi se da je ta stranka ukazivala na zloupotrebe budžeta Pokrajinskom fondu, te da su zaključeni ugovori sa 108 privatnih preduzeća i pitaju kako je Pokrajina nabavila 249.487 četkica za zube i 90.000 pakovanja gela za ruke.

    "Kroz mutne isplate privatnicima, koji su navodno razvijali nove tehnologije na račun pokrajinskog budžeta, od 2006. godine, milioni evra su nestali, tehnologija nije unapređena, nisu otvorena nova radna mesta, a država nije dobila nijednu svojinsku akciju bilo kog od 108 čašćenih preduzeća", ističe se u saopštenju, a prenosi Tanjug.

    Navodi se da pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, nikada nisu objavili nijedan ugovor, da bi sakrili kako je potrošeno 35 miliona evra.

    Zato, kako ističu, Gradski odbor SNS zahteva da se ti ugovori objave, da "bi svakome bilo jasno da je Pajtić-Petrovićeva vlast u Vojvodini izgubila legitimitet, ne samo zato što je Demokratska stranka jedva prešla izborni cenzus na izborima u Vojvodini, nego zato što troše budžet kao štetočine".

    Kako se troše vojvođanske pare, pokazuje primer firme Dentosan trade iz Novog Sada. To preduzeće dobilo je najmanje 151.612 evra subvencija za uvođenje nove tehnologije za proizvodnju četki.

    Poklonjeni novac preduzeće je vratilo isporukom 142.927 malih četkica za zube, čiju je vrednost Petrovićev Sekretarijat za nauku procenio na svih 74.322 evra i još 106.560 velikih četkica za zube po ukupnoj ceni od 59.673 evra, piše u saopštenju.

    U saopštenju se navodi i da se na isti način "razdužila" i firma Aromaplast iz Jermenovaca, koja je dobila najmanje 200 hiljada evra pokrajinskih subvencija.

    "Taj dug preduzeće je vratilo tako što je, po nalogu Petrovića, vojvođanskim ustanovama i školama navodno podelilo najpre 60 hiljada pakovanja gela za ruke za 62.705,21 evra, a zatim još 30 hiljada pakovanja po ceni od 31.353 evra. Odogovora na pitanja da li je i kako isplaćena razlika do 200 hiljada evra – nema", navodi se.

    Iako su, dodaju, u pitanju relativno mali iznosi novca u odnosu na potrošenih ukupno 35 miliona evra u 108 preduzeća kojima su poklonjene subvencije Pokrajinskog fonda za sufinansiranje, "ovi primeri govore o apsurdnom poslovanju Fonda".

    Prema pravilima Fonda, subvencije su trebalo da osposobe firme za izvoz u Evropsku uniju i da im omoguće da zaposle najmanje 20 novih radnika. Preduzeće Dentosan trade imalo je samo dvoje zaposlenih kad je dobilo novac, zatim nijednog, a pre tri godine je likvidirano.

    U isto vreme, preduzeće Aromaplast, prema podacima Agencije za privredne registre, imalo je četiri zaposlena i kapital manji od iznosa subvencije koju je primilo od Petrovića i Pajtića, ističe se u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE