Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    UPS: Poresko `divljanje` gasi hiljade radnih mesta

    Unija poslodavaca Srbije zatražila je od Vlade i lokalnih samouprava da snize porez na imovinu, koji dramatično uvećan može dovesti do gubitka između 25.000 i 30.000 radnih mesta do kraja godine.

    Predsednik UPS Nebojša Atanacković je na konferenciji za novinare rekao da su kroz višestruko povećanje poreza na imovinu opštine stvorile neravnopravne uslove poslovanja za preduzeća, jer porez na imovinu nije svuda povećavan u istom iznosu.

    Unija poslodavaca je upozorila da je porez na imovinu u Beogradu u odnosu na 2013. godinu uvećan u rasponu od 115 do 3620 odsto, u Novom Sadu od 55 do 940 procenata, Valjevu od 400 do preko 750 procenata, dok je u Kladovu taj raspon uvećan više od 350 procenata.

    Očekujem da će nakon formiranja ove Vlade uslediti ozbiljne reakcije nadležnih i da će biti sprečene velike štete privrednika. Pozivamo Vladu da onemogući ovako divljanje lokalnih samouprava, naveo je Atanacković.

    Direktor AD Ðuro Salaj Ivan Kovačević rekao je da je za prošlu godinu platio porez na imovinu od 1,3 miliona dinara, a da mu je za 2014. godinu stiglo rešenje da plati 5,8 miliona dinara ili 4,5 puta više.

    To znači da u jednoj fiskalnoj godini uvećanje poreza na imovinu od 4,5 puta dovodi u pitanje opstanak firme, rekao je Kovačević i naglasio da je u ovim uslovima nemoguć rast prihoda od 4,5 puta, kao jedini uslovi da preduzeće izmiri sve obaveze.

    Direktor Strela trade Radovan Radović je rekao da je Republika povećala svoja uzimanja iz opštinskih budžeta 20 odsto, pa su se one odlučile da to nadomeste tako što će po nekoliko puta povećati porez na imovinu uzimajući previsoku osnovicu za obračunavanje poreza.

    Osnovica je dobijena uzimanjem uzorka tržišne vrednosti objektata u centru grada ili glavnoj zoni. Tu je naravno cena kvadrata najskuplja.

    Na primer, u Valjevu je osnovica 131.000 dinara po kvadratu i to je realna cena jedino u centru grada, a moram napomenuti da ceo grad i prigradska naselja spadaju u prvu zonu, navodi Radović.

    On kaže da se u obzir nije uzelo ni da li se porez obračunava na magacinski prostor ili kakvog je kvaliteta zgrada. Tako da i za jedan magacin i običnu šupu plaćate porez po osnovici od 131 hiljadu dinara, naveo je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE