Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uslovi Todoriću za preuzimanje Mercatora

    Agencija za zaštitu tržišnog natečaja predstavila je uslove pod kojim je Todorićevom Agrokoru dopušteno povezivanje sa slovenačkim Mercatorom.

    Prema uslovima Agencije, Todorić mora da proda ili da u dugoročni najam čak 96 trgovina iz kombinovane mreže Konzuma i Mercatora čiji ukupni prihod čini gotovo 60 odsto prihoda Mercatora Hrvatska iz 2012. godine.

    Ova mera odnosi se pre svega na Zagreb i Zagrebačku županiju gde je Konzum i pre koncentracije bio tržišni lider i gde bi monopol agrokora i Mercatora imao najznačajniji negativni učinak.

    Stoga će, prema uslovima koje je prihvatila Agencija, Agrokor na području Zagreba morati da se odrekne 26 prodajnih mesta, a na području županije 19 prodavnica. U još 13 županija, Agrokor se mora odreći 51 trgovine.

    U obzir dolazi prodaja, raskid ugovora o zakupu ili davanje prodajnih mesta u dugoročni zakup od najmanje 10 godina, bez mogućnosti prevremenog otkaza. Rok za prodaju ili najam ovih prodavnica je šest meseci od dana preuzimanja Mercatora.

    Ukoliko Agrokor prodajna mesta ne uspe da proda ili iznajmi u propisanom roku, dužan je da im promeniti namenu, a kao krajnja mera, ukoliko ne uspe prodaja, najam ili promena namene, Agrokor mora da ih zatvori na rok od pet godina.

    Pošto je Agrokor vertikalno integrirani sistem, odnosno pojavljuje se kao dobavljač i kao trgovac, AZTN je procenila da nije dovoljno samo otpuštanje prodajnih mesta, već su propisane dodatne mere koje će zaštititi dobavljače.

    Tako je Agrokor obavezan da će u konzumovim marketima kroz najmanje tri godine od sticanja kontrole nad Mercatorom, najmanje trojici konkurenata u segmentima proizvoda u kojima Agrokor ima visoki tržišni udeo iznad 40 odsto, omogućiti izloženost njihovih proizvoda na 30 odsto rafova.

    Propisane su i mere za zaštitu dobavljača Mercatora Hrvatska, pa tako dobavljačima koji istovremeno snabdevaju Mercator Hrvatska i Konzum, Agrokor mora da osigura jednak tretman u hipermarketima i supermarketima Mercatora, kakav konkurenti tih dobavljača imaju na policama Konzuma.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE