Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EP usvojio sporazum o bankarskoj uniji

    Evropski parlament usvojio je danas velikom većinom sporazum o formiranju bankarske unije koja treba da stabilizuje finansijski sistem i olakša preduzimanje mera prema problematičnim bankama.

    Ovim glasanjem, "raspolažemo istinskim evropskim sistemom za nadgledanje svih banaka evro zone i za rešavanje njihovog eventualnog bankrota", napisao je na Twitteru evropski komesar za finansije Michel Barnier.

    #BankingUnion agreed:we have a truly European system to supervise all banks in eurozone &deal with them if they fail http://t.co/7GGC0TC7pN
    — Michel Barnier (@MBarnierEU) April 15, 2014

    Dogovor o formiranju bankarske unije su u martu postigli Evropski parlament i države članice EU posle maratonskih pregovora.

    Bankarska unija i sredjivanje računa banaka koji ide s tim, treba da povrate uzajamno poverenje banaka i podstaknu kreditiranje unutar evro zone, što će doprineti privrednom rastu u 18 zemalja koje koriste evro.

    Po sporazumu, fond od 55 milijardi evra koji će biti dobijen od priloga banaka biće izgradjen u periodu od osam, umesto 10 godina koliko je prvobitno bilo predvidjeno.

    Sporazum daje Evropskoj centralnoj banci glavnu ulogu u pokretanju procesa zatvaranja neke banke i ograničava mogućnost pojedinih ministara da se suprotstave takvom potezu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE