Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EK: Rast u Srbiji i regionu iznad očekivanog

    Evropska komisija je ocenila da je u Srbiji i drugim kandidatima za prijem u Evropsku uniju rast bruto domaćeg proizvoda veći od očekivanog, a jedino je u Albaniji uočen pad.

    Kako je navedeno u najnovijoj ekonomskoj analizi Evropske komisije, u Srbiji je glavni događaj bio formalni početak pregovora o prijemu u EU, ali su "vanredni izbori odložili usvajanje ključnih zakona o stečaju, privatizaciji, radu i građevinskim dozvolama".

    Evropska komisija kaže da se rast BDP iz poslednjeg tromesečja 2013, nastavio, iako nešto sporije u Srbiji, gde je BDP rastao uglavnom zahvaljujući povećanju izvoza.

    U Srbiji je prošle godine rast BDP iznosio 2,5 odsto, u Crnoj Gori 3,5, u BIH 1,5 procenata, a za Kosovo nema podataka.

    U ovoj godini se ocenjuje da će BDP u Srbiji porasti za 1,3 odsto, u Grnoj Gori 2,7 odsto, dok bi 2015. u Srbiji porast BDP trebalo da bude 2,2, a u Crnoj Gori tri procenta.

    Rast BDP je doveo i do boljeg stanja na tržištu rada, mada je u Crnoj Gori i Turskoj u prošloj godini porastao broj nezaposlenih. U Srbiji je 2013. godine bilo 22,1 odsto nezaposlenih, ove godine bi trebalo da bude 22,3, a 2015. 21,4 odsto.

    Kako ističe EK, postepeno otklanjanje makro-ekonomskih neuravnoteženosti je uočeno u većini zemalja u postupku približavanja EU, pad inflacije je zabeležen u svim zemljama regiona, a najviše u Crnoj Gori i BiH, dok su u Turskoj cene na malo porasle.

    U Srbiji je inflacija sa 12,2 odsto 2012. godine, opala na 2,2 odsto u prošloj godini, a očekuje se da će ove godine porasti na 4,3 odsto, a 2015. pet procenata.

    Izuzev Turske i Albanije, deficiti platnog bilansa su smanjeni, i to naročito na Islandu i u Srbiji, gde je taj deficit prepolovljen.

    U izveštaju se procenjuje da se budžetski deficit u Srbiji sa 6,5 odsto BDP u 2012, smanjuje na oko 5,0 odsto.

    U analizi se navodi i da su u Srbiji u prošloj godini "strana ulaganja bila daleko ispod mogućnosti", na oko 770 miliona evra i pokrila polovinu platnog deficita.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE