Recikleri: Povećajte naplatu, pa smanjite takse - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Recikleri: Povećajte naplatu, pa smanjite takse

Predsednica Udruženja reciklera Srbije Ana Petrović Vukićević apelovala je na državu da poveća procenat naplate ekoloških taksi sa prošlogodišnjih 20 na barem 40 odsto, kako bi se omogućio nesmetani rad reciklažne industrije.

Prošle godine naplata ekološke takse koja je jedan od glavnih izvora finansiranja naknada, odnosno podsticajnih sredstava, reciklažnoj industriji za prerađeni otpad, prošle godine platilo je samo 20 procenata proizvođača i uvoznika, u ukupnom iznosu od pet milijardi dinara, rekla je ona.

Na konferenciji o reciklažnoj industriji, ona je navela da nijedna kompanija koja je bila dužna da plati ekološku taksu, a to nije uradila, nije kažnjena, niti je sproveden proces prinudne naplate.

Ukoliko bi naplata ekološke takse bila 100 odsto, to bi omogućilo da se prepolovi visina iznosa te takse koja je uračunata u cenu pojedinačnih proizvoda, od keksa do automobila, rekla je ona.

Predsednica Udruženja reciklera navela i da su zbog nemara države koja nije isplatila naknadu za prikupljeni i prerađeni otpad za poslednja tri kvartala, članice tog udruženja 2013. sakupile i preradile 25 odsto otpada manje nego godinu pre, odnosno oko 60,5 miliona kilograma.

Potrebno je da se shvati da reciklažna industrija ne košta državu, već zagađivače i građane koji to plaćaju kupovinom svakog proizvoda, i zato ne vidim nijedan razlog da država ne isplaćuje naknade reciklerima za prerađeni otpad, rekla je Petrović Vukićević.

Ponovila je da bi nova vlada, zbog značaja oblasti zaštite životne sredine i za buduće priključivanje Srbije EU, trebalo da ima posebno ministarstvo za zaštitu životne sredine koje bi probleme rešavalo brže i efikasnije.

Ona je podsetila je da je u Udruženju reciklera Srbije 15 kompanija koje pokrivaju 80 odsto tog tržišta, zapošljavaju oko 1.000 radnika i imaju sakupljačku mrežu od oko 10.000 ljudi.

What's your reaction?

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE