Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od EU 6,6 miliona evra za Golubačku tvrđavu

    Evropska unija odobrila je 6,6 miliona evra iz IPA fonda za obnovu Golubačke tvrđave, koja bi mogla da počne već u junu.

    Sporazum o realizaciji projekta obnove Golubačke tvrđave potpisan je u Vladi Srbije, a jedan od potpisnika, ministar privrede Igor Mirović, rekao je da će do kraja maja ili početkom juna na tenderu biti izabran izvođač radova, kao i da će radovi biti završeni tokom 2016. godine.

    Pored Mirovića, sporazum su potpisali ministar zadužen za evropske integracije Branko Ružić, generalni direktor Austrijske razvojne agencije Martin Ledolter, predsednik opštine Golubac Zoran Pajkić i v.d. direktora "Tvrđava Golubački grad", Iskra Maksimović.

    Projekat obnove Golubačke tvrđave se realizuje u sklopu Dunavske strategije u Srbiji koji je, prema rečima Mirovića, pripreman od 2010. godine i da je projektna dokumentacija gotova.

    On je istakao da će taj projekat značajno doprineti razvoju turizma i privrede tog dela Srbije, kao i otvaranju novih radnih mesta.

    Projekat je vredan 6,6 miliona evra, kojim će biti potpuno rekonstruisana tvrđava i izmešten saobraćaj i izgrađen novi tunel, vizitorski centar i pristaništa, rekao je Mirović i napomenuo da je Golubac među najnerazvijenijim opštinama u Srbiji.

    Početkom aprila raspisan je tender za izbor izvođača radova, rekao je Ružić i dodao da je za projekat razvoja Dunavskog regiona u Srbiji, EU opredelila 19,5 miliona evra, a Austrijska razvojna agencija dodatnih milion evra.

    Prema njegovim rečima, predviđen je i projekat razvoja održivog vodonsnabdevanja na teritoriji opštine Veliko Gradište, naglasivši da je Dunav plovni Koridor 7 i da je ta reka "dragulj Evrope".

    Ledolter je rekao da će razvoj Dunavskog regiona dosta doprineti razvoju Srbije i da će Austrijska razvojna agencija pomoći Srbiji u realizaciji projekata.

    "Dunavski regiona u Srbiji je naročito interesantan za Austriju", istakao je on izrazio očekivanje da će obnovljena Golubačka tvrđava privući nove turiste iz Austrije i sveta.

    Golubačka tvrđava je jedna od sedam tvrđava na Dunavu u Srbiji i pod zaštitom je države, a prvi put se u istorijskim spisima pominje u 14. veku.

    Foto: www.golubac.org.rs

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE