Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potraživanja beoelektrana tri puta veća od dugovanja

    Beograđani su na kraju grejne sezone nagomilali račune za grejanje koji prelaze 14 milijardi dinara prema gradskim toplanama. Duguju građani, država, škole, bolnice, vrtići.

    Kada se uzmu u obzir dugovanja elektrana iz glavnog grada prema Srbijagasu, moglo bi se dovesti u pitanje i kako će se pripremiti remont postrojenja i obezbediti nesmetano grejanje naredne sezone.

    Pred kraj grejnog ciklusa dug se prema našem gasnom gigantu nagomilao do 4,6 milijardi, a jedini način da ga preduzeće isplati jeste da dobije mogućnost plaćanja na rate, o čemu se pregovara sa Ministarstvom energetike.

    Nemamo drugih dospelih dugovanja osim prema Srbijagasu za isporučeni prirodni gas u iznosu od 2,8 milijardi dinara i dug za obračunatu kamatu za kašnjenje u plaćanju gasa od 1,8 milijardi, kažu u Beogradskim elektranama.

    Ipak, u isto vreme potraživanja koja elektrane imaju od svojih kupaca za isporučenu toplotnu energiju su nekoliko puta veća od dugovanja i iznose više od 14 milijardi dinara.

    Od ove sume, građani za grejanje, preko uplatnice Infostana, treba da plate oko osam milijardi i to bez kamata. Ostatak, od oko šest milijardi, ide na teret države.

    Samo škole, bolnice, vrtići, opštine i druge ustanove koje se finansiraju iz budžeta, ostavile su "kratkim" toplane za više od milijardu dinara.

    Ostali deo potraživanja odnosi se na nerefundirane popuste koji se odobravaju socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, objašnjavaju iz Beogradskih elektrana. Deo duga odlazi i na preduzeća u stečaju i restrukturiranju i ostalu privredu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE