Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija gleda u 60.000 švercovanih televizora

    Nelegalna trgovina električnih aparata zatvorila je mnoge prodavnice u našoj zemlji, a samo šverc televizora u prošloj godini, koštao je Srbiju najmanje 12 miliona evra.

    Tokom 2013. na naše tržište je nelegalno ušlo oko 60.000 televizora, uglavnom iz Mađarske i Slovačke, čije su prosečne cene oko 500 evra, a razne dažbine čine oko 40 odsto cene. Samo podaci o nelegalnoj trgovini TV uređajima pokazuju koliki je ceh poslovanja "na crno" tehničkom robom.

    Šverc tehnike u Srbiji zatvorio je mnogobrojne trgovine. Tako su "katanac" na vrata stavile prodavnice Tehnomarketa, Tehnomaksa, Elektronikija, Eltima…a oni koji još rade, kažu da jedva preživljavaju.

    Prema rečima generalnog direktora Tehnomanije Slobodana Šijana, šverc je uzeo ozbiljne razmere, posebno na tržištu Vojvodine i Beograda.

    "Na veliko" se roba švercuje iz susedne Mađarske, a na granici dobijaju i povraćaj PDV. Aparati se potom bez smetnji prodaju na brojnim sajtovima.

    Takva roba je u startu jeftinija i do 30 odsto, jer se ne izdaje fiskalni račun, garancija, ne plaća se carina od 15 odsto, PDV od 20 odsto, porezi, eko-taksa, naglašava Šijan.

    Na takav način stvara se zatvoreni krug iz koga nije moguće izaći, koji nanosi štetu firmama, ali i državi, a ukoliko nova vlada ne preduzme ozbiljne korake, do kraja godine zatvoriće se 30 odsto trgovina tehnike.

    I u Mercatoru kažu da se susreću sa otežanim uslovima poslovanja, zbog ograničene tražnje i značajnog udela crnog tržišta. Naglašavaju da se protiv sive zone bore raznim povlasticama.

    Zbog sve težeg poslovanja, mnogi poznati trgovci, uputili su krajem prošle godine dopis Ministarstvu finansija, u kome ukazuju na sve težu poziciju i neravnopravan položaj na tržištu, tražeći da se bez odlaganja preduzmu hitne mere na suzbijanju nelojalne konkurencije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE