Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Imaćemo mogućnost izbora, ali ćemo opet izabrati EPS

    Građani Srbije moći će od 1. jula da kupuju struju od raznih trgovaca slično kao što to sada čine kada biraju ili menjaju operatera mobilne telefonije.

    Biće dovoljno da dođu s ličnom kartom u neku od poslovnica trgovaca struje, potpišu ugovor i postanu njihovi kupci.

    Iako sa strane izgleda kao preslikan šablon mobilne telefonije, nije baš sve tako. Građani koji biraju mobilnog operatera, znaju zašto to čine, jer se prodavci utrkuju da im ponude što jeftinije impulse i tarifne pakete uz telefon za dinar, piše Politika.

    Šta prodavci struje mogu novo da ponude građanima Srbije? Praktično ništa. Pogotovo ne niže cene od sadašnjih EPS-ovih, što će domaćinstva dodatno razočarati s obzirom na to koliko im je otanjen kućni budžet.

    Kada se sve ovo zna, postavlja se pitanje svrhe otvaranja tržišta za građane pa i pomeranje roka za izbor novog snabdevača strujom sa 1. januara 2015. godine na 1. juli ove godine.

    Razlog zašto građani nemaju šta da očekuju je više nego jasan. Elektroprivreda Srbije kao monopolista prodavala je i do sada struju po nerealnim, često socijalnim cenama zbog čega je i danas najjeftinija u Evropi.

    Upitani da li će otvaranje tržišta doneti nešto novo domaćinstvima u Srbiji, u EPS-u kažu, da se za građane praktično ništa neće promeniti, jer se u ovom trenutku ne može očekivati da i jedan snabdevač ponudi cenu nižu od cene javnog snabdevača, odnosno EPS-a. Zato što se drugim prodavcima struje to ekonomski ne isplati, imajući u vidu trenutne tržišne cene.

    S druge strane, objašnjavaju u EPS-u, budući da će tržište biti otvoreno u trenutku kada se za to steknu uslovi, odnosno kada cena struje kod EPS-a dostigne tržišnu cenu, može se očekivati uključivanje ostalih snabdevača koji će pokušati da ponude jeftiniju struju. I to kroz različite povoljnosti i tarifne pakete, slično kao što je sad situacija na tržištu telekomunikacionih usluga.

    Građani će, međutim dobiti mogućnost izbora snabdevača, s tim što oni i dalje imaju pravo na javno snabdevanje, odnosno mogućnost da ih EPS snabdeva.

    Imajući u vidu, kažu u EPS-u, da se cena električne energije za javno snabdevanje reguliše zakonskim i podzakonskim aktima i nije izložena zakonima tržišta, u prethodnom periodu cena kilovat-časa bila je niža u odnosu na cenu koja je na otvorenim tržištima zemalja u okruženju.

    Ovakav trend treba očekivati i u narednom periodu, ali će cena sigurno imati trend rasta u skladu sa rastom standarda stanovništva u Srbiji, te u budućnosti možemo očekivati i tržišnu cenu na javnom snabdevanju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE