Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hoće li se Lisabon osloboditi `trojke`?

    Inspektori Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda započeli su poslednju procenu portugalskih rezultata u sklopu programa mera za spas zemlje od bankrota, a na dnevnom redu su dalje reforme i eventualni stend baj zajam.

    Iz MMF ističu da je ključno postići politički konsenzus u Portugalu o tome da se ne povećavaju budžetski izdaci nakon što završi aktuelni program pomoći.

    Nedavni povratak privrednog rasta poboljšao je kratkoročne izglede Portugala, ali je potrebno učiniti dodatne napore kako bi se oslobodilo tržište rada i smanjili troškovi rada i nezaposlenost, poručuju iz MMF.

    Rast u 2013, kojim je završena najgora portugalska recesija od 1970-ih, podržan oporavkom izvoza i lične potrošnje, poboljšao je izglede zemlje za okončanjem međunarodnog programa pomoći bez uzimanja stend baj zajma.

    Portugalska vlada obećala je da će do 5. maja, kada se sastaju ministri finansija evrozone, definisati hoće li, po uzoru na Irsku, izaći iz 78 milijardi evra vrednog programa pomoći ili će iz predostrožnosti zatražiti kredit od Evropske unije za finansiranje povratka na tržište obveznica.

    Potpredsednik Vlade Paulo Portas rekao je da vlada još razmišlja o svojoj izlaznoj strategiji, istakavši da su prinosi na portugalske obveznice vrlo blizu nivoa na kom je bila Irska pre nego što je izašla iz programa pomoći u decembru.

    Pročitajte i>>>Znatno niži portugalski deficit

    Po preporukama EK, Portugal mora u ovoj godini da smanji budžetski minus na četiri odsto bruto domaćeg proizvoda, nakon što je u 2013. godini dostigao 4,9 odsto. U 2015. manjak mora da spusti na 2,5 odsto BDP.

    Analitičari ističu da, bez obzira na sastav iduće vlade, Portugal neće imati puno prostora nego da se i dalje pridržava evropskih ciljeva, iako povratak ekonomskog rasta u 2013. godini ukazuje na to da bi dalje mere štednje, nakon 2015, mogle biti puno blaže, naravno ukoliko privreda nastavi s rastom u skladu s procenama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE