Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbiji treba 10,5 milijardi evra za ekologiju

    Za proces adaptacije, odnosno primenu i sprovođenje zakona u oblasti zaštite životne sredine u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije, Srbiji će biti potrebno 10,5 milijardi evra.

    Poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, je najteže, najzahtevnije i najskuplje, ali Srbija od njega može da napreduje, rekla je državni sekretar za zaštitu životne sredine Stana Božović na otvaranju međunarodnog naučnog skupa "Održiva privreda i životna sredina".

    Ona je podsetila da je Srbija dugi niz godina u ekonomskoj krizi i da će adaptacija u oblasti ekologije biti težak proces, ali će dati dosta mogućnosti da se Srbija unapredi i razvije u oblasti životne sredine.

    Predsednica Ekologike Larisa Jovanović rekla je da skupovi o zaštiti životne sredine "osvešćuju ljude i omogućavaju razmenu iskustava, kao i pronalaženje metoda za rešavanje najbitnijih problema čovečanstva, od lokalnih ekoloških do ublažavanja globalnih problema zagađenja i adaptaciju na klimatske promene".

    Stručnjaci, kako je rekla, navode da je potrebna hitna adaptacija na klimatske promene, jer je već kasno da se one spreče ili ublaže.

    "Zbog toga se na rešenju problema mora multidisciplinarnio raditi, a adaptacija mora da se uradi za svaki sektor industrije", kazala je ona.

    Na konferenciji, koja se završava u petak, 25. aprila, biće predstavljeno 150 naučnih radova vezanih za održivu privredu i životnu sredine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE