Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ministarstvo demantuje da su pesticidi sumnjivi

    Svi presticidi u Srbiji registrovani su na osnovu valjane dokumentacije, tvrde u Upravi za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, demantujući navode Udruženja proizvođača sredstava za zaštitu bilja (SECPA) da je 40 odsto pesticida sumnjivog kvaliteta.

    U Upravi je Tanjugu rečeno da nisu tačni navodi SECPA da je 40 odsto pesticida registrovano na osnovu minimuma potrebne dokumentacije i da nose rizik, jer su nečistoće u tim pesticidima pod znakom pitanja.

    Napomenuto je, takođe, da će procedura usvajanja novina u zakonu o sredstvima za zaštitu bilja biti pokrenuta nakon konstituisanja nove vlade i taj dokument će biti usklađen sa novim setom propisa EU.

    U zemljama EU, na čiju se regulativu predstavnici udruženja SECPA pozivaju, kao i drugim razvijenim zemljama kao što su SAD, Japan, "kompletna dokumentacija“ se dostavlja samo kod prve registracije sredstva za zaštitu bilja proizvedenog od nove aktivne supstance, kažu u Upravi za zaštitu bilja.

    Precizirali su, takođe, da posle isteka perioda zaštite patentnog prava za aktivnu supstancu svi ostali proizvođači koji žele da stave u promet sredstvo za zaštitu bilja na bazi te iste aktivne supstance (generički proizvod), ne dostavljaju "kompletnu dokumentaciju“.

    Ponavljanje ispitivanja je, kako objašnjavaju, sa stručne strane nepotrebno, a regulativama vezanim za dobrobit životinja i zabranjeno, s obzirom na to da se sva ispitivanja obbavljaju na životinjama, uključujući i kičmenjake.

    U Srbiji, za svaku aktivnu supstancu definisan je minimum čistoće kao i maksimumi relevantnih i posebno nečistoća od toksikološkog značaja, potpuno u skladu sa kriterijumima Evropske Unije i kriterijumima datim u FAO specifikacijama za određene aktivne supstance.

    Takođe, podnosioci zahteva za registraciju sredstava za zaštitu bilja u našoj zemlji u obavezi su da dostave rezultate ispitivanja pet tipičnih proizvođačkih šarži i potvrdu (sertifikat) o čistoći aktivne supstance (i nečistoćama).

    Zahtevi vezani za čistoću aktivne supstance, ali i za prisustvo određenih nečistoća, dati su u Listi odobrenih supstanci, koja je u skladu sa zahtevima EU.

    Lista aktivnih supstanci, koje su odobrene u Srbiji i od kojih se mogu proizvoditi sredstva za zaštitu bilja, usklađena je sa Listom odobrenih aktivnih supstanci na nivou EU.

    U Srbiji toksikološke evaluacije obavljaju institucije koje ove poslove rade duži niz godina – Poljoprivredni fakultet, Beograd, Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA, Beograd, Farmaceutski fakultet, Beograd, Institut za pesticide i zaštitu životne sredine, Beograd.

    Kada je reč o domaćim proizvođačima sredstava za zaštitu bilja, pri uvozu aktivnih supstanci kontrolu obavlja fitosanitarna inspekcija, ali i sami proizvođači u svojim laboratorijama.

    Takođe, radi se i završna kontrola kvaliteta sredstva za zaštitu bilja dobijenog formulisanjem tih aktivnih supstanci. Fitosanitarna inspekcija, u svim fazama proizvodnje i prometa, ima pravo da obavi i dodatnu kontrolu, kako aktivnih supstanci tako i gotovih proizvoda domaćih proizvođača. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE