Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oko 3.000 zanimanja prilagođenih privredi

    Registar nove nacionale klasifikacije zanimanja trebalo bi da bude završen od kraja godine i da ima oko 3.000 registrovanih zanimanja. U Srbiji ima oko 40.000 nepopunjenih zanatskih radnih mesta.

    Novi registar zanimanja je najavljen prilikom predstavljanja rezultata projekta koji bi trebalo da pomogne usklađivanje obrazovnog sistema sa potrebama privrede, koji je finansirala Evropska komisija sa 106.745 evra.

    Projekat MATCdo, koji je sprovođen poslednjih 13 meseci, treba da pomogne usklađivanje obrazovnog sistema sa potrebama privrede, čime bi se znatno povećalo zapošljavanje, rekao je koordinator projekta u Nacionalnoj službi za zapošljavanje Zoran Matović.

    Projekat treba da utvrdi za kojim to profesijama žudi privreda, a to je proces koji traje. Sprovedeno je anketiranje poslodavaca i diskusija u osam gradova Srbije i potvrđeno je da postoji velika sistemska neusklađenost obrazovanja i potreba privrede.

    Privreda mora imati definisane potrebe, na koje obrazovanje mora odgovoriti, pri tome privreda mora da definiše razvojne planove i kadrovske potrebe, što nije lako, kao ni transformacija obrazovanja, kazao je on.

    Na osnovu toga napravljen je predlog mera, koje treba da prevaziđu neusklađenost i smanje broj nezaposlenih. Potrebno je promeniti obrazovne programe, ali i način obrazovanja, koje stalno kasni za razvojem privrede.

    Programski direktor Otvorenog univerziteta Subotica, koji je učestvovao u projektu, Pavle Budinčević, naveo je da su predložene mere modernizacija srednjeg stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama društva i njegovo usklađivanje sa dugoročno deficitarnim zanimanjima.

    Predložena je i modernizacija visokog obrazovanja sa ciljem da se uvede više prakse, što će povećati mogućnost zapošljavanja, izrada sistema neformalnog obrazovanja, koje nije usklađeno sa EU, usklađivanje tržišta rada sa privrednim razvojem i povećanje motivisanosti nezaposlenih da prihvataju i poslove van mesta stanovanja.

    Projekat treba da omogući i stvaranje nove nacionalne klasifikacije zanimanja. Postojeća je zastarela i u njoj nema zanimanja koji se sada traže, kao što su programeri, dok s druge strane treba izbrisati ona, za kojima više nema potrebe. Registar bi trebalo da bude završen od kraja godine i da ima registrovanih oko 3.000 zanimanja.

    Budinčević je istakao da je potrebno privrednike dovoditi na fakultete da drže predavanja, dodajući i da mladi nisu dovoljno zainteresovani za zanatske škole, iako u Srbiji ima oko 40.000 takvih nepopunjenih radnih mesta.

    Poslodavci u anketi su najveće propuste naveli u obrazovanju, što kandidati za posao ne znaju računarske programe, a pre svega eksel, zatim strane jezike, veštine komunikacije i prezentacije, razumevanje tržišta i slično.

    Sve više uspešnih žena u IT

    Na panel diskusiji tokom manifestacije "Girls in ICT Day", naglašeno je da su informacione tehnologije  oblast u kojoj je sve veća potražnja za stručnjacima.

    Informacione tehnologije su oblast u kojoj je sve veća potražnja i sve više se pojavljuju uspešne žene koje mogu da pariraju muškarcima u tom sektoru, na različitim nivoima.

    Broj muškaraca u IT svetu ipak je i dalje veći od prisutnosti žena, rečeno je na panel diskusiji tokom manifestacije "Girls in ICT Day" održanoj u Domu omladine.

    U panel diskusiji su učestvovali dekan Fakulteta informacionih tehnologija Univerziteta Metropolitan Miroslava Raspopović, kao projektant i biznis analitičar u kompaniji MDProfy Milena Stevanović i Maja Petronijević.

    Manifestacija je organizovana povodom svetskog dana žena u ICT (Informaciono-komunikacione tehnologije – IKT), a namenjena je učenicama osnovnih i srednjih škola, kako bi se bolje upoznale sa IKT i imale priliku da porazgovaraju sa uspešnim ženama iz tog sektora i dobiju korisne savete od njih. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE