Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako ministar privrede misli da se zaposle stotine hiljada ljudi?

    Privlačenje novih investitora u kombinaciji sa investicionom klimom pravi je način da se otvore stotine hiljada radnih mesta, rekao je novi ministar privrede Dušan Vujović, ističući da postoje tri načina podrške razvoju privatnog sektora.

    Najpre treba završiti započete reforme, napraviti institucionalni okvir za razvoj privatnog sektora, a to znači smanjivanje državnih intervencija, zatim pripremiti čitav niz zakona u cilju opredeljivanja poslovnog ambijenta, rekao je Vujović za RTS.

    S druge strane, kaže Vujović, to će biti brojne podsticajane mere, koje su i ranije postojale, ali bi sada trebalo da budu još efikasnije i usmerene na podržavanje potencijalno najproduktivnijih i najinovativnijih delova privrede, po ugledu na zemlje koje imaju najveći rast u svetu kao što su Kina, Indija.

    Treće je čišćenje propisa koji ometaju otvaranje novih radnih mesta i investicija, kao što su kabasti i dugački propisi u dobijanju građevinskih dozvola, kaže Vujović.

    Prema njegovim rečima u privredama kakva je srpska postoje ciklusi. Treba promeniti strukturu zaposlenosti sa stare nasleđene na neku novu. U tom procesu neki dobijaju, neki gube, a važno je da neto bude dobitak, rekao je Vujović.

    Ministar privrede je ukazao da radna mesta u svetu počivaju na razvoju malog i srednjeg biznisa, ali i na razvoju velikog biznisa.

    Pročitajte i>>>Ko je Dušan Vujović, čovek koji će voditi srpsku privredu?

    Privlačenje novih investitora u kombinaciji sa investicionom klimom biće pravi način da se otvore stotine hiljada radnih mesta, istakao je Vujović koji smatra da stavljanje javnih preduzeća pod kontrolu nije pokušaj centralizacije, već uvođenje standarda upravljanja sličnog onome u privatnom sektoru.

    Cilj je da se poboljša način izbora profesionalnog menadžmenta, kontrole nadzornih odbora i izoštravanje uloge Vlade u tome, objasnio je Vujović i dodao da zaposleni u javnim preduzećima mogu da imaju veće plate nego u privatnom sektoru pod uslovom da ostvaruju određene performanse.

    Vujović je, govoreći o 153 preduzeća u restrukturiranju, rekao da je, gde nema perspektive važno obezbediti socijalne programe i dodatnu obuku za one koji će ostati bez posla, a iz stečajne mese pokrenuti nova preduzeća kroz privatni sektor. Neka druga bi mogla uz manju ili veću pomoć da rade.

    "Nisam optimista da će se lako naći rešenja", dodao je Vujović koji je, kako je istakao, prihvatio poziv premijera Aleksandra Vučića da bude deo Vlade Srbije jer se "na muci poznaju junaci", kao i to što sada postoji politički mandat da se stvari promene i pokažu rezultati.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE