Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Stanje u budžetu nikad gore`

    Stanje u budžetu je nikad gore nego u prva tri meseca 2014, a ušteda od 10 odsto u javnom sektoru je ništa koliko nam treba, kaže urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

    "Deficit je 620 miliona evra od januara do marta, ako se tim tempom nastavi bićemo na neizdrživom deficitu od skoro 2,5 milijarde", rekao je Ćulibrk u Kažiprstu.

    On je upozorio i da nije nemoguće da ove godine Srbija upadne u recesiju, jer već godinama igra na ivici bankrota, a da sada sve zavisi od poljoprivrede uzdrmane poplavama i velikim štetama.

    Ćulibrk je istakao da je protivnik linearnog smanjivanja plata u javnom sektoru, jer će na udaru tako biti i oni koji platu zarade radeći od prvog do poslednjeg minuta radnog vremena i oni koji ni ne dolaze na svoja radna mesta.

    "Tih deset posto nije ništa koliko mora da se uštine. Bojim se da će ponovo da se štedi na kapitalnim investicijama. Rashodi za njih su uvek ubedljivo ispod plana, a sve ostalo bude tu negde, naročito za plate i penzije. Jedino se štedi na kapitalnim investicijama, a mi tako decenijama krademo od sopstvene dece i sopstvene budućnosti", rekao je Ćulibrk.

    On kaže da Srbija 20 godina ne može da završi koridor koji će Evropa uskoro izbrisati sa svojih mapa.

    "Nebitno je da li je to put ili infrastruktura za IT, ne možete očekivati neki rast, ako nemate put za kamion koji prevozi robu", kaže Ćulibrk.

    Govoreći o najavljenim reformama, on ističe da se o tome govori već godinama, da svi praktično znaju šta treba raditi, a da je pitanje samo hoće li to neko da uradi. Najavljeno je da će mere biti teške, a govorilo se i o protestima. Urednik NIN-a ne veruje da će ih biti.

    "Setimo se, bilo je dovoljno 2.000 radnika da izađe da se zaustavi zakon o radu i još tri zakona. To je moguće, ali ja ne verujem da će se to desiti. Postoji stabilna većina, a ni predstavnici sindikata nemaju snagu. Snagu su im oduzela ta 158 poslanika. To znači da ako Vučić zaista hoće da sprovede ove reforme, samo od njega zavisi. Ima otvoren prostor", kaže Ćulibrk.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE