Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Globalno poverenje potrošača na nivou pre krize

    Globalni indeks poverenja potrošača, koji izračunava istraživačka kompanija Nielsen, u prva tri meseca ove godine se vratio na nivo pre finansijske krize, skočivši za dva boda, na 96 bodova, što je najviše od prvog kvartala 2007. godine.

    Poverenje potrošača u Sjedinjenim Američkim Državama je snažno poraslo u prvom kvartalu ove godine, a poboljšano je i u nekim zemljama Evrope, uključujući i Hrvatsku, iako su hrvatski potrošači i dalje među najvećim pesimistima.

    Poverenje potrošača u svetu ojačali su bolji izgledi za zapošljavanje u svim regijama osim u Latinskoj Americi. Pritom je poverenje potrošača najveće u azijsko-pacifičkoj regiji, gde prednjače Indonezija i Indija, dok su Italija i Hrvatska ostale najpesimističnija tržišta.

    U grupi razvijenih privreda, američki potrošači iskazali su najveći optimizam, uz rast odgovarajućeg indeksa poverenja za šest bodova na 100 bodova, zahvaljujući poboljšanim izgledima za lične finansije.

    „Oporavak u SAD je dobio na zamahu nakon što je najveća svetska ekonomija objavila smanjenje nezaposlenosti i rast cena deonica i nekretnina", kazao je Venkatesh Bala, glavni ekonomista The Cambridge Group, dela kompanije Nielsen.

    Među razvijenima, poboljšano poverenje iskazali su i potrošači u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Japanu. A dok je poverenje potrošača u prezaduženoj evrozoni ostalo slabo, na nekim se tržištima značajno popravilo, skočivši tako u odnosu na četvrto tromesečje za osam bodova u Francuskoj i Grčkoj, a za sedam bodova u Portugaliji.

    S druge strane, poverenje potrošača oštro je palo u Ukrajini usled političke krize i napetosti s Rusijom, za sedam bodova na 56 bodova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE