Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nenaplativi krediti na meniju NBS

    Formiranje investicionog fonda koji bi otkupljivao problematične kredite od banaka jedna je od sistemskih mera za rešavanje problema tih kredita, kazali su agenciji Beta u Narodnoj banci Srbije.

    Kako su istakli u NBS, s obzirom na složenost rešenja, za realizaciju će biti potrebno više vremena, a NBS će svakako biti uključena u navedeni proces u skladu s nadležnostima.

    Premijer Srbije Aleksanadar Vučić je u ekspozeu najavio formiranje posebne kompanije u vidu investicionog fonda koji bi otkupljivao problematične kredite, a kapital bi obezbedile banke i međunarodne finansijske institucije.

    U NBS su naveli da su glavni pokretači rasta problematičnih kredita u Srbiji bile privatne firme, posebno prerađivačke industrije, trgovine, građevinarstva, i one koja posluju s nekretninama.

    Na kraju marta 2014. učešće problematičnih kredita privatnih preduzeća u ukupnim kreditima tog sektora bilo 29,34 odsto, dok je pokazatelj problematičnih kredita celokupnog sektora privrede, uključujući i javna preduzeća, bio 26,46 odsto, naveli su u NBS.

    Pokazatelj problematičnih kredita u sektoru stanovništva, prema podacima NBS za kraj marta 2014. godine, ostao je na relativno niskom nivou od 9,6 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE