Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Južni tok `teče` po planu

    Nije tačno da su se stvari oko Južnog toka zamrle, sve se odvija po planu, a i Rusija i Srbija su veoma zainteresovane za realizaciju ovog projekta, kaže ruski ambasador u Beogradu Alexander Chepurin.

    Potpisani su svi neophodni ugovori i sporazumi, izrađeni planovi. Sada je potrebno rešiti pitanje Južnog toka u celini, kaže Chepurin za Novosti.

    Rusija pregovara sa Evropskom unijom kako se standardi i pravila ne bi menjali i izmišljali preko noći. U Južni tok su uključeni najveći evropski koncerni niza zemalja i to su i njihovi interesi koje ćemo, nadam se, braniti zajedno.

    Pročitajte i>>>Izgradnja gasovoda kroz Srbiju počinje na leto

    Kada je reč o ruskim investicijama u Srbiji, Chepurin je podsetio da je u prethodnih godinu dana napravljen čitav niz koraka u privrednoj saradnji, pre svega u energetici, železničkoj infrastrukturi.

    Zahvaljujući ruskom kreditu, nadam se da će na vašim prugama vozovi ići četiri puta brže. Ima dosta pozitivnih primera uspešnih ruskih investicija u Srbiji, kao što su Majdanpek, NIS, Gazprom, Lukoil, Sberbanka…

    Ne tražimo nikakve privilegije, već povoljan i uređen poslovni ambijent. Prednost ruskih kompanija je ta što one imaju novac, kapital za ulaganje, a još i želju za to.

    Govoreći o sveukupnim odnosima Beograda i Moskve, Srbija je jasno odredila svoje spoljnopolitičke prioritete u cilju priključenja ka EU, napominje ruski ambasador. Vi želite da se priključite EU, i mi se u to ne mešamo. S druge strane, Srbija je rekla da neće raditi protiv interesa Rusije, i to takođe pozdravljamo.

    Komentarišući situaciju u Ukrajini, on je naglasio da je Rusija tokom poslednje decenije, bez obzira na to što su bili potpuno usmereni prema EU, sa desetinama milijardi dolara, pomogla ukrajinsku ekonomiju. Sada ćemo videti kako će ih Evropa subvencionisati, zaključio je Chepurin.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE