Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Senat odbacio povećanje minimalca u SAD

    Republikanska opozicija je, kao što je i bilo predviđeno, uništila pokušaj demokrata u američkom Senatu da povise minimalnu platu na nacionalnom nivou, dok je to povećanje za Baracka Obamu i njegove saveznike izborna tema.

    Demokratska većina Senata nije prešla prag potrebnih glasova za pokretanje njihovog predloga zakona, kojim bi se povisila minimalna satnica sa 7,25 na 10,10 dolara. Minimalna plata ne prati inflaciju u Sjedinjenim Državama i povisuje se samo kada Kongres usvoji zakon koji određuje novu stopu.

    Sada 41 država ima minimalnu platu višu ili jednaku gornjoj granici na saveznom nivou. U drugih devet država savezna stopa se primenjuje na većinu radnih mesta. Država Vašington trenutno ima najvišu stopu, 9,32 dolara po satu, prema podacima Saveznog ministarstva rada.

    "To će naštetiti onima koji su zaposleni i dobijaju nisku platu i to će naštetiti privredi", rekao je teksaški republikanac John Cornyn.

    "Ako neke države žele da povise minimalnu platu, to je njihov izbor", rekao je on. Republikanci odgovaraju da će takvo povišenje zauzdati otvaranje radnih mesta.

    Prema izveštaju iz februara, postepeno povišenje minimalne plate na 10,10 dolara po satu do 2016. godine, dovelo bi do smanjenja od 500.000 radnih mesta na kraju 2016. ili 0,3 odsto, uz izlazak iz siromaštva 900.000 osoba.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE