Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jeftini krediti za poljoprivredu

    Banke počele da odobravaju poljoprivrednicima kredite, koji su i do pet puta povoljniji od komercijalnih, za gazdinstva maksimalni zajam ide do pet miliona dinara, a za zemljoradničke zadruge do 15 miliona dinara.

    Prošlog meseca je Ministarstvo poljoprivrede usvojilo je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku poljoprivrednim gazdinstvima. Ove kredite banke su već počele da odobravaju.

    Stigli su kratkoročni krediti za repromaterijal sa rokom vraćanja od godinu dana, kaže Zoran Sefkerinac iz Asocijacije poljoprivrednika Banata. Ove pozajmice su izuzetno korisne poljoprivrednicima koji ne mogu preko svojih zadruga da nabave jeftiniji repromaterijal.

    Maksimalno poljoprivredno gazdinstvo može da dobije zajam do pet miliona dinara, a zemljoradničke zadruge do 15 miliona dinara.

    Kamatna stopa je četiri odsto na godišnjem nivou za kredite u stočarstvu i šest odsto za zajmove plasirane u razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva, cvećarstva i za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu.

    Pravo na kredit imaju vlasnici komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i firme (zemljoradničke zadruge sa najmanje 10 članova koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava) i mikro i male firme.

    Setva je završena i sada svi čekamo nove kredite za obnovu mehanizacije. Ti dugoročni krediti se otplaćuju četiri godine i zahvaljujući njima mnogi su još pre dve godine kupili traktore, objašnjava Sefkerinac.

    Osiguranje od raznih nepredviđenih okolnosti je naročito značajno u slučajevima kada se proizvodnja finansira putem kredita.

    Propast useva zbog elementarnih nepogoda predstavlja ogroman gubitak za poljoprivrednika, pri čemu obaveza otplate kredita ostaje. Zbog toga je važno ugovoriti osiguranje stoke od uginuća i bolesti, odnosno useva od elementarnih nepogoda, kažu u Narodnoj banci Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE