Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Praznik nerada` u Republici Srpskoj

    U Republici Srpskoj bez posla je 148.253 osobe, a na na Zavodu za zapošljavanje najduže čekaju ekonomisti, pravnici, profesori razredne nastave, dok do posla najlakše dolaze bravari, zavarivači, mehaničari, trgovci i građevinci.

    Nije mala tajna da se u Srpskoj, kao uostalom i u regionu, već godinama vrlo teško dolazi do posla. Među onima koji ove godine nisu imali razloga da slave Prvi maj u RS svakako je 148.253 nezaposlena, a za razliku od njih, povod za praznovanje imalo je oko 240.000 stanovnika koji imaju sreću da su – zaposleni.

    Kada se govori o zanimanjima koja su najbrojnija na spiskovima Zavoda za zapošljavanje RS, prednjače finansijski radnici i diplomirani ekonomisti, pravnici i profesori razredne nastave. Slede ekonomski i mašinski tehničari, maturanti gimnazije…

    Prema prijavama potrebe za radnicima koje šalju poslodavci, najtraženiji su bravari, zavarivači, mehaničari, trgovci, kao i građevinski radnici.

    Na radno mesto nezaposleni u Srpskoj u proseku čekaju oko 4,6 godina, a do zaposlenja najbrže dolaze profesori matematike i fizike i to za tri meseca, dok najduže čekaju metalurzi i mineralozi i to sedam godina.

    Od onih obrazovanijih najtraženiji su elektrotehničari, energetičari, zatim profesori matematike i fizike, hemije, biologije, nemačkog jezika i informatike.

    Takođe, prošle godine je zabeležena i potreba za zapošljavanje diplomiranih inženjera elektrotehnike, zdravstvenih radnika, lekara, internista i hirurga, navela je za Novosti Vedrana Milinković iz Zavoda za zapošljavanje RS.

    Predsednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada kaže za Novosti da se Praznik rada u Repubulici Srpskoj slobodno može nazvati “Praznik nerada”.

    Izgubili smo radničku klasu u Republici Srpskoj. To je najžalosnije. Sve dok nemamo otvaranja fabrika i velikih privrednih giganata koji će zapošljavati po hiljadu i više ljudi mi ćemo biti zemlja nezaposlenih i živeti veštački od kredita i zaduživanja.

    Jer ništa ne proizvodimo. Definitivno smanjenje javne potrošnje i javnog aparata i pokretanje privrede je jedini spas da se zaposle nezaposleni i da Srpska krene napred, poručio je Belenzada.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE