Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Guvernerka traži način da `doskoči` bankama

    Samo što su snizile kamate na dozvoljeni minus, banke su povećale naknadu za obradu kredita, čime su potpuno neopravdano povećale troškove, kaže guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ističući da se traži način kako da se tome "doskoči".

    Devizne rezerve su na adekvatno visokom nivou i nećemo težiti aranžmanu sa MMF koji bi podrazumevao zaduživanje, već iz predostrožnosti. To znači da nam ne trebaju finansijska sredstva, već samo da imamo tzv. monitoring mera koje dogovorimo sa fondom, rekla je guverner.

    Tokom predavanja "Uticaj međunarodnih finansijskih institucija na monetarnu politiku Srbije", održanom na Vojnoj akademiji, Tabaković je rekla da ukupne devizne rezerve iznose preko 10 milijardi evra, a da preko 70 odsto tog iznosa ili sedam milijardi evra čine devizne rezerve države.

    Dodala da je struktura deviznih rezervi u ovom trenutku mnogo povoljnija od ranijeg perioda kada je veći udeo činio novac poslovnih banaka.

    Guverner je nagovestila da se planiraju izmene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga kojim bi se uredilo "da kurs koji se primenjuje u isplati kredita, mora da se primenjuje i u otplati kredita".

    Pored ovog zakona, Tabaković je najavila da će u skupštinsku proceduru biti prosleđeni novi Zakon o platnim uslugama, novi Zakon o osiguranju, ali i izmene zakona o NBS kojim bi se povećale nadležnosti Centralne banke vezane za rešavanje problematičnih banaka.

    Upitana kada mogu da se očekuju niže kamate na kredite, Tabaković je rekla da u tržišnoj privredi NBS nema prava da ograničava visinu kamata i da "ne sme da se usudi na takav potez, ako imamo 75 posto banaka koje su u stranom vlasništvu".

    Zato smo javnim prikazivanjem ukupnih toškova kamata po kreditu hteli da građanima omogućimo da uporede banke i da idu kod najboljih, navela je guvener i podsetila da su, nažalost, banke pribegle nadoknadi koja se zove jednokratni troškovi za obradu kredita onog trenutka kada su snizile kamate na dozvoljeni minus, čime su potpuno neopravdano povećale troškove.

    Tražimo način kako tome da doskočimo, a da ne proizvedemo kontra efekat, navela je Tabaković i dodala da se nada da će inflacija ostati u granicama cilja, četiri plus minus jedan odsto, ukoliko ne bude ozbiljne suše i krupnih geopolitičkih pomeranja, što je preduslov da banke nude dinarske kredite. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE