Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Naselje Stepa: Škola i vrtić po planu, crkvu koči dozvola

    U naselju Stepa Stepanović na Voždovcu gradilišta na sve strane, umesto stambenih blokova, sada se podiže infrastruktura, dižu se škola i vrtić, dok je izgradnja crkve stopirana zbog nedostatka građevinske dozvole.

    Najnovije beogradsko naselje će, u ovom talasu izgradnje, dobiti osnovnu školu i vrtić, na kojima radovi traju već više od mesec dana. Nedaleko odatle, podizanje sporne crkve naišlo je na zid, pa volonteri duhovne kuće nisu odmakli dalje od ograđivanja prostora.

    Usred voždovačkog naselja, koji je podigla Građevinska direkcija Srbije, radnici punom parom rade na dva fronta. Jedno gradilište, koje zauzima veću parcelu, namenjeno je za osnovnu školu, a radovi su startovali početkom marta.

    Škola bi trebalo da primi 700 učenika. Radovi bi trebalo da traju do 31. jula ove godine kako bi škola počela sa radom već u septembru. Završili smo pripremnu fazu i sada je izgradnja u toku. Sve ide prema planu, kažu iz Graditelja – Beograd, firme koja izvodi radove.

    Nova škola će imati 24 redovna odeljenja i osam specijalne namene, kao i igralište za košarku i odbojku. Tik uz kranove koji dižu školu smešten je i pogon koji će izgraditi vrtić za 270 dece. Gradi se kombinovana dečja ustanova, a rok za završetak je kao i kod škole, kažu na gradilištu.

    Za izgradnju škole u naselju Stepa Stepanović izdvojeno je 450 miliona dinara, dok će vrtić koštati 225 miliona. Investitor je grad Beograd, odnosno Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu.

    U nastavku naselja je i sporna parcela koja je, bez potrebne građevinske dozvole, namenjena za izgradnju crkve. Pre dva meseca, volonteri SPC počeli su da ograđuju deo na kome je planirano da bude izgrađen Hram Prepodobne majke Angeline Srpske.

    Kao i u februaru, na poljani je zaboden samo drveni krst i improvizovana kapela. Drvenom ogradom je određen prostor za hram, ali, kako kažu stanari naselja, već danima niko ne dolazi.

    Dve nedelje su svakodnevno radili, kažu žitelji naselja. Kada je izbio problem zbog nedostatka građevinske dozvole i stanari krenuli da protestuju, više nisu dolazili.

    Naselje bi, prema prvobitnim planovima, trebalo da dobije i dom zgravlja, tržni centar i, pored već započetih, još jednu školu i obdanište. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE